Geen celstraf, wel TBS voor Malek F.

Geen celstraf, wel TBS voor Malek F.

Foto: standbeeld rechtbank

Malek F die bij de Haagse Hoge School 3 mensen neerstak is na hoger beroep opnieuw veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. Hij krijgt geen celstraf. Volgens de rechter is er geen sprake van een terroristisch misdrijf. Het oordeel is hetzelfde als eerder van de rechtbank in 2019. Een vonnis waar toen het Openbaar Ministerie als de advocaten van Malek F. niet mee eens waren en daarom in hoger beroep gingen. ( AD.nl ) 

Op 5 mei liep Malek F richting de Haagse Hoge School nadat hij bij de moskee vandaan kwam. Hij ging hier heen om eendjes te gaan kijken. Malek gaf in de rechtbank aan dat in plaats van eendjes hij een vogel zag die hem ertoe dwong om mensen te vermoorden. Hij stak 3 mensen neer waarbij die 1 vrouw haar keel doorsneed. Zij heeft dit op wonderlijke wijze overleefd.  

Lang werd er gedacht aan een terroristisch motief maar in het hoger beroep liet het OM deze aanklacht vallen wegens een gebrek aan bewijs. Het Hof was het hier mee eens maar begreep de aanklacht wel omdat kort na de acties van Malek riep hij Allah aan. 

Het OM eiste ook een lange celstraf maar ook dit kreeg Malek F niet. Net als de rechtbank concludeerde het Hof dat Malek F volledig ontoerekeningsvatbaar is. Deskundigen die hem recent nog onderzochten zagen een F. die nóg zieker is dan wat ze zagen net na het drama op 5 mei. Zijn schizofrenie is chronisch, en als hij zijn medicijnen niet slikt is hij in een mum van tijd opnieuw psychotisch. 

De teleurstelling en woede bij de familie van de slachtoffers is groot na de uitspraak van de rechtbank. Zij hadden gewild dat Malek in de gevangenis zou belanden. ,,Gefeliciteerd, terrorist’’, zei een van de slachtoffers dan ook na afloop cynisch. Zowel zijn leven als die van de andere slachtoffers lijkt nog in niets op het leven voor de steekpartij. Ze kampen met nachtmerries, fysieke klachten en angsten. 

Dat is toch vaak het gevoel bij familie van slachtoffers dat TBS niet voldoende is. Maar wat is TBS precies?  Haaglanden Online sprak met Marieke Bloem van een tbs-kliniek in Almere. ‘ TBS staat voor terbeschikkingstelling, hier komen mensen waarvan de rechtbank heeft besloten dat hun gebrekkige ontwikkeling of geestelijk vermogen zo slecht eraan toe is dat er vrees is voor een herhaling van een misdrijf’. We spraken ook met een ex-tbs’er hij vertelde ons: ‘ Mensen moeten begrijpen dat iemand met tbs veel moeilijker weer vrijkomt dan een gevangenen die zijn tijd alleen hoeft uit te zitten en dan zo naar buiten kan lopen. Veel tbs’ers komen niet eens vrij of moeten zoals ik daarna voor de rest van hun leven begeleid wonen. De meeste zullen nooit volledig vrij zijn’.  

Ben je benieuwd naar het hele interview? Kijk dan op Haaglanden Online! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *