Interview: TBS is geen overwinning voor de schuldige.

Interview: TBS is geen overwinning voor de schuldige.

Foto: gevangenis hek

Naar aanleiding van de uitspraak in de zaak Malek F waar in hij te horen kreeg dat hij TBS met dwangverpleging kreeg waren de reacties bij familie en vrienden van de slachtoffers louter teleurstellend. Waarom zien veel nabestaande TBS als een overwinning voor de dader en is dat het wel? Om daarachter te komen sprak Haaglanden Online met een ex Tbs’er. De geïnterviewde wordt op eigen verzoek geduid onder een andere naam. 

 

Jan, hoe kijk jij terug op je tijd in een tbs-kliniek? 

Het was heel zwaar, ik was ook nog heel jong en je zit opeens vast en je bent compleet uitgezonderd van de buitenwereld. Toen ik hoorde dat ik TBS kreeg had ik geen idee wat het inhield. Ik dacht dat ik gewoon naar de gevangenis moest, later hoor je dan wat het echt inhoudt. 

Ga je direct na de uitspraak naar een kliniek? 

Nee, ik heb eerst nog een tijd vastgezeten in de gevangenis, zo een kleine maand denk ik. Er komt dan op een gegeven moment iemand op bezoek die dan met je gaat praten over bepaalde onderwerpen. Dit doen ze om een eerste diagnose op te stellen en in te schatten hoe je er op dat moment geestelijk aan toe bent en of je een eventueel gevaar bent voor de kliniek. 

Hoe zijn de eerste maanden in een Tbs-kliniek? 

Heel veel praten, er komen veel psychologen aan de pas. Ze willen je compleet doorgronden en alles van je weten. Dat kan over leuke dingen als hobby’s zijn of gesprekken over je geestelijke toestand die meestal wat zwaarder zijn. Ze bouwen een vertrouwensband met je op. Uit deze gesprekken bepalen ze meestal ook wat voor zorgprogramma je krijgt. 

Wat voor zorgprogramma kreeg jij? 

Ik kreeg een zorgprogramma voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. De meeste patiënten in de kliniek krijgen dit programma omdat ik wel durf te zeggen dat 90% daarbinnen aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. Andere zorgprogramma’s zijn voor mensen met psychotische kwetsbaarheid of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar vaak is het een mix van hoor. Je krijgt onwijs veel therapie en dan niet alleen 1 op 1 met een psycholoog maar ook therapie in de vorm van beeld en muziek. Ik kreeg ook bepaalde vaardigheden trainingen ter ondersteuning van het onderhouden van contacten met vrienden en familie. 

Veel mensen denken dat TBS vergeleken met een gevangenisstraf een pretje is? 

Ja hahaha, het is maar wat je een pretje wilt noemen. Mensen moeten begrijpen dat iemand met tbs veel moeilijker weer vrijkomt dan een gevangenen die zijn tijd alleen hoeft uit te zitten en dan zo naar buiten kan lopen. Veel tbs’ers komen niet eens vrij of moeten zoals ik daarna voor de rest van hun leven begeleid wonen. De meeste zullen nooit volledig vrij zijn. 

Kun je wel begrijpen waarom mensen dat denken? 

Jawel hoor, ze weten gewoon niet hoe het eraan toe gaat in een kliniek ze horen alleen de verhalen over tv op de kamer en dat soort dingen en gaan er dan gelijk van uit dat het een soort luilekkerland is. Wij zitten daar om te genezen, vele van ons zijn ziek. Sommige weten geen eens meer precies wat ze hebben gedaan. Dan heeft het geen zin om ons tussen 4 muren met alleen een bed te plaatsen. Eigenlijk zouden ze een programma moeten maken met bekende Nederlanders die dan 2 weken lang in een kliniek blijven. Vraag dan maar aan hun na 2 weken of het een pretje was! 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *