Kunnen we het Internationaal Strafhof redden?

Kunnen we het Internationaal Strafhof redden?

Hoofdaanklager ICC, Fatou Bensouda, onderweg

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft het moeilijk.

De Amerikaanse regering heeft, woensdag 2 september, de hoofdaanklager van het Internationaal strafhof op hun zwarte lijst gezet. Dit komt omdat de hoofdaanklager, Fatou Bensouda, verantwoordelijk is voor het onderzoeken van Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan. Minister Blok van Buitenlandse Zaken schreef in een bericht op Twitter “teleurgesteld” te zijn.

Moet Nederland als gastland van het ICC niet veel meer doen? En welke rol speelt Den Haag hierbij. We vroegen het Janet Anderson, voormalig BBC journalist die het strafhof al jaren volgt. Het interview is in het Engels.

Janet Anderson heeft het, onder andere, over de American Service-Members’ Protection Act (ASPA). Dat is een wet die ervoor zorgt dat Amerikaanse militairen worden beschermd tegen rechtsvervolging door het ICC. Dit geeft president Trump de macht om met alle mogelijke middelen de vrijlating van Amerikaanse soldaten voor elkaar te krijgen. In theorie betekent dit dat het Amerikaanse leger Den Haag zelfs zou kunnen bestormen. Daarom wordt de wet wel “the Hague Invasion Act” genoemd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *