Musea mag de deuren weer openen.

Musea mag de deuren weer openen.

Foto: Vrouw kijkend naar kunst

Eindelijk zijn ze weer open: de Nederlandse musea. Vanaf 5 juni mochten alle musea hun deuren weer openen. Dit weekend ging de loper uit voor de terugkerende bezoekers. Haaglanden Online deed verslag vanuit het museum Museon in Den Haag. 

Druk is het nog niet echt om 11:00, maar de eerste mensen druppelen binnen. Aan de deur staan twee vrouwen met een grote lach op hun gezicht de gasten te verwelkomen. ”Het is geweldig dat wij weer mensen kunnen ontvangen want wat hebben wij daar lang op moeten wachten” 

Het museum is namelijk twee keer gesloten tijdens Corona, de laatste keer in December. Nu een half jaar later kan het weer en dat is niet eens het enige goede nieuws voor het Museon want de gemeente Den Haag stemt in met het samengaan van populairwetenschappelijk museum Museon en grootbeeldfilmtheater Omniversum. De nieuwe organisatie gaat vanaf januari 2022 verder als Museon-Omniversum. Samen willen de Haagse instellingen zich in hun publieksaanbod nog scherper richten op thema’s als duurzaamheid en natuur. De gemeente Den Haag moest haar fiat geven, omdat de stad subsidie geeft en ook omdat de collectie van het Museon gemeentelijk bezit is. De fusie werd niet ingegeven door financiële nood. De organisaties willen taken bundelen zodat er meer geld en tijd over is voor onder meer presentatie en collectiebeheer. Ook hopen ze op een grotere landelijke bekendheid, met 450.000 bezoekers per jaar in 2025. Dat zou een groei van 15 procent zijn in vergelijking met 2019. (NU.NL) 

In de loop van de ochtend wordt het telkens drukker in en rond het Museon. Het museon is niet de enige winnaar vandaag want ook de ijsboer, die zich tactisch bij het Museon heeft opgesteld krijgt de ene na de andere klant. Vooral vanillesmaak doet het goed hier valt te zien aan de vele hoorntjes.  

Wij vroegen aan een bezoekende familie van het Museon wat ze ervan vonden. ”Het was weer fijn. Ik vind musea zelf altijd al heel interessant als kind en ik vind het nu ook belangrijk om mijn kinderen dat ook mee te geven. Vooral musea als het Museon omdat het een stukje geschiedenis en cultuur is”. Vonden jullie het ook interessant vroegen we aan de kinderen. Vragend kijkend naar hun vader zegt er eentje maar ”jawel”. De kinderen hadden wat anders aan hun hoofd, die hadden ook de ijsboer ontdekt. 

Angela gaat al jarenlang naar allerlei musea en was ook vandaag van de partij. ”Ik ben zo blij dat ik weer lekker mijn gang kan gaan. Naar het museum gaan was altijd mijn dagje uit op mijn oude dag, als dat dan wegvalt verveel je je een ongeluk”. Angela komt al jaren bij het Museon en volgens haar verveelt het nooit. ”Je komt elke keer wel weer iets nieuws tegen of te weten en ik vind alles ook gewoon mooi om te zien. Om heel eerlijk met u te zijn op mijn leeftijd ben je het vaak een week later alweer vergeten hoor” zegt Angela lachend. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *