Europa gaat stap voor stap open voor toeristen.

Europa gaat stap voor stap open voor toeristen.

Foto: Eiland

Vakanties naar Cyprus, de Zuid-Egeïsche Griekse eilanden als Rhodos, Kos en Mykonos, het grootste deel van Kroatië, Liechtenstein en Zwitserland zijn weer mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken past per morgen het reisadvies aan. (AD.NL) 

De landen gaan dan van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (reizen kan, maar let op veiligheidsrisico’s). Nederlanders die naar die landen reizen hoeven als ze terugkomen naar ons land geen negatieve test te laten zien en ook niet in quarantaine. In Kroatië worden alleen reizen naar de regio Sjeverna Hrvatska nog afgeraden; die blijft op oranje staan. Het reisadvies voor IJsland, Polen en Roemenië gaat van geel naar groen. Eerder gingen ook al de Canarische eilanden op groen. Populaire vakantiebestemmingen als Spanje en Frankrijk blijven voorlopig op oranje. 

 Haaglanden Online sprak met Thijs die bij een online reisbureau werkt hij is blij dat Europa stap voor stap weer opengaat voor vakantiegangers. ”Wij zijn hier onwijs blij mee en erg opgelucht want een paar maanden geleden zag het er nog niet zo rooskleurig uit. Maar als je ziet wat er nu alweer mogelijk wordt en mensen zijn er ook gewoon aan toe he, die zijn bijna 2 jaar er niet tussenuit geweest en als je een echte avontuureer als ik ben, dan gaat dat aan je vreten hoor”. 

Het ministerie benadrukt dat het aanpassen van de reisadviezen niet betekent dat reizigers zelf niet meer alert hoeven te zijn. Sommige landen die ‘geel’ of ‘groen’ zijn, leggen nog wel inreisbeperkingen of eisen op aan Nederlandse vakantiegangers. Het hele reisadvies is te vinden op nederlandwereldwijd.nl/wijsopreis. 

De afgelopen dagen zag het RIVM dat vooral jongeren die op vakantie waren geweest naar de Spaanse eilanden of Portugal bij terugkomst in Nederland Positief werden getest op het coronavirus. Daarom roept het RIVM iedereen tussen de 17 en 24 jaar die in Portugal of de Spaanse eilanden is geweest op om na thuiskomst uit voorzorg een zelftest te doen, ook als ze geen klachten hebben. 

Wij spraken met Hugo en zijn vriendengroep over hun plannen deze zomer. ”Wij zijn van plan om naar Marbella te gaan. Wij zijn ervan op de hoogte dat Marbella nog oranje is, maar we hopen er een beetje op dat dat in de loop van volgende maand naar geel gaat. Niet dat het oranje reisadvies ons tegenhoudt hoor, het maakt het alleen veel moeilijker en duurder met al die PCR testen”. Op de vraag of ze het moreel wel verantwoord vinden om naar een land te gaan waar het advies oranje is zeiden de jongens het volgende. ”Zo kijken wij er niet naar, het is niet zo alsof wij in een druk hotel zitten. We gaan naar het vakantiehuis van mijn ouders. Alle clubs zijn dicht, het is voor ons echt even gezellig met de groep ontspannen van school en alle coronastress. Wij hebben nou wat is het, al bijna 2 jaar thuis op zolder moeten zitten, alles dicht”. Mogen wij eindelijk roept Mike als aanvulling op Hugo. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *