Herman Brood een voorbeeld of toch niet?

Herman Brood een voorbeeld of toch niet?

Herman Brood geschreven boeken

“Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden” bij het horen van deze zin weten de meeste mensen al gelijk over wie het gaat, Herman Brood. Herman Brood was een bekend artiest, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Op 11 juli 2001 beroofde Herman Brood zichzelf van het leven door van het Hilton hotel in Amsterdam af te springen.

 Zijn leven

Herman brood werd gezien als het Nederlandse icoon van seks, drugs en rock ‘n’ roll. Herman zijn leven begon op 5 November 1946 in Zwolle. School was niet zijn plek, achter de piano zat Herman het liefst. In 1964 verliet hij Zwolle en ging hij naar de Kunstacademie in Arnhem, hier richtte hij de band ‘The Moans’ op. De band trad vaak op en om wakker te blijven kwamen er pilletjes bij kijken. Zo begon zijn wel bekende drugsverslaving. In 1967 stapte Herman over naar de band ‘Cuby and the Blizzards’. Herman begon na een tijdje zijn eigen formatie: ‘Herman Brood & His Wild Romance’. De single ‘Saturday Night’ werd een grote hit. Herman vertrok naar de Verenigde Staten. Helaas werd dit geen succes en zakte zijn carrière in elkaar. Drank en drugs blijven altijd nog een groot hoofdstuk in zijn leven. Samen met Xandra Jansen kreeg Herman twee dochters. Herman is ondertussen bezig met acteren. Ook werd hij actiever in de schilderkunst. Beroemd was Herman met zijn uitspraken over seks en drugsgebruik. Hij genoot van de aandacht en werd een bekend harddrugsgebruiker, “de nationale knuffeljunk”. Door het gebruik van drank en drugs was Herman zijn lichaam in 2001 compleet uitgeput en maakte hij een eind aan zijn leven.

Brood een held

Een held voor vele was hij zeker wel. Veel mensen zien Herman Brood als een held door zijn muziek maar voor Olivier zit er veel meer achter. “Herman Brood is niet een artiest zoals vele andere, dat vind ik zo leuk aan hem. Hij onderscheidt zich door zich anders te uiten, te denken en anders te werken. Herman loopt niet het lijntje wat iedereen loopt. Hij heeft schijt aan de mens en doet wat die wil doen, heerlijk is dat. Hij beschrijft diepe en menselijke onderwerpen in zijn muziek en gedichten. Hij was in zijn tijd een van de weinige originals die Nederlands rijk was. Ook was hij eerlijk over zijn drugsgebruik en heeft hij hier niet veel aangedaan omdat het moest van zijn medemens. Kan je slecht vinden maar ik vind dat hij ook weer op dat punt zichzelf bleef. Een egoïstische eikel kon het zeker zijn, maar zeg nou zelf dat zijn wij als mensen allemaal wel eens. Hij had als een van de weinige de balen om dit te laten zien, om mens te zijn. Ik vind dat nog het meest heldhaftig, hij durfde zichzelf te zijn, zijn goede en slechte eigenschappen te laten zien en deze te erkennen”.

 Brood zijn antiheld kant

Herman Brood een held, Olivier schreeuwt het niet van de daken. “Op een gegeven moment werd Herman Brood zo populair dat al zijn kunst voor veel werd verkocht. Herman gebruikte zijn werk om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen en ergens mee weg te komen. Zo kocht hij bijvoorbeeld geen treinticket maar tekende hij snel iets voor de een medewerker en dan was het goed. Hij nam kunst niet meer serieus want hij wist dat hij toch alles kon verkopen door zijn naam, Herman Brood. Hij bereikte een niveau dat hij schijt kreeg aan de normen en waarden van kunst. Hij verkocht bijvoorbeeld zijn kunst op straat. Brood gebruikte zijn naam en daarmee zijn kunst om van alles voor elkaar te krijgen en dat vind ik laf. Herman liet zich verdrinken in aandacht, hij deed er alles voor. Verder is het ook jammer dat drank en drugs het hoofdthema zijn geworden in Herman brood zijn leven en daardoor een gezin achter heeft moeten laten. Kon hij zonder die drank en drugs wel de artiest zijn die die is geweest? Ik vraag het mij af. Herman Brood zijn arrogantie werd groter dan zijn naam en dat is waar het naar mijn mening is veranderd. “Ik ben Herman Brood dus ik mag alles”, zo werkt het natuurlijk niet. Maar maakt dit Herman Brood gelijk een antiheld? Ik weet het niet. We zijn uiteindelijk allemaal gek op aandacht en doen er ook van alles voor, maar daar hebben wij het als samenleving nooit over”.

 Held of antiheld?

De meningen zullen over deze vraag altijd verschillen. Er zijn genoeg mensen die Herman Brood niet zijn vergeten en hem nog steeds aanbidden. Een grote indruk heeft hij in ieder geval wel achtergelaten. Zo is er een kunstacademie vernoemd naar Herman Brood, is er een museum en wordt er nog veel van zijn werk verkocht en beluisterd. Een alternatief artiest met een grote behoefte voor aandacht. Slechte beslissingen horen bij het leven, en vooral bij een artiest, toch? Herman Brood een held of antiheld? Vul het zelf maar in.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *