Haagse bewoners boos door verbouwing Willem Dreeshuis

Haagse bewoners boos door verbouwing Willem Dreeshuis

Beeld: Google Street View

De bewoners van de Haagse Bomenbuurt zijn boos door de pas aangekondigde verbouwing van het Willem Dreeshuis. Op 28 april is er namelijk een brief verzonden, namens de gemeente, aan alle omliggende bewoners van het Willem Dreeshuis, voorheen een verzorgingstehuis in Den Haag. In deze brief staat dat het gebouw grondig wordt verbouwd. Niet wordt dit leegstaande pand alleen verbouwd, maar komen er ook woonruimtes beschikbaar voor dak- en thuisloze mensen. De buurt is woest en er is zelfs al een stichting opgericht om de plannen van de gemeente te stoppen. Hoe reageert de gemeente hierop? En hoe gaat de stichting ervoor zorgen dat de plannen stoppen?

De gemeente Den Haag en woningcorporatie Vestia, eigenaar van het pand, hebben in hun plannen bekend gemaakt dat er in het Willem Dreeshuis ruim 60 woonruimtes komen voor dak- en thuislozen, en 59 sociale huurwoningen voor reguliere huurders. Op 1 juni zijn de voormalige thuis- en daklozen verhuisd naar het Willem Dreeshuis, en vanaf oktober dit jaar start de verbouwing van de woningen. De intentie voor deze grote verbouwing is om de enorme woningnood in Den Haag tegen te gaan, en woningen te kunnen bieden voor mensen die zorg nodig hebben. De gemeente kampt namelijk jaarlijks met een tekort van ongeveer 1300 woningen voor de specifieke doelgroepen. “Ook de sociale huur heeft last van een gigantische wachtrij”, aldus de gemeente.

Daarnaast wil de gemeente de opvang en de begeleiding van dak- en thuislozen verbeteren in de stad. Vooral door de corona crisis is er een flinke stijging te zien aan het aantal daklozen. In de maanden voor juni werden er zelfs hotelkamers gegeven aan daklozen, maar ook de hotels hebben er nu genoeg van en willen per 1 juni weer reguliere gasten ontvangen.

De buurtbewoners zijn in rep en roer over deze plannen. Volgens hun is de manier waarop de gemeente de burgers heeft geïnformeerd over hun plannen volstrekt onaanvaardbaar. De buurt heeft namelijk een brief van de gemeente ontvangen waarin de plannen stonden, zonder dat hierbij de buurt geïnformeerd werd. Ook is er geen poging gedaan om met de buurt te overleggen over deze plannen. Een buurtbewoner vertelde ons dat ze erg geschrokken was over dit recente besluit: “Ik vind het echt vreselijk voor al die bewoners die woonden in het verzorgingshuis zelf, maar ook voor onze prachtige buurt. Een opvangcentrum en sociale huurwoningen passen gewoon niet in deze wijk”.

Ook spraken wij een oud bewoonster van het toenmalige verzorgingstehuis. Ze woonde pas twee maanden in het huis toen ze te horen kreeg dat ze hun deuren moesten sluiten voor de nieuwe plannen. “Ik vind het, buiten de plannen van de gemeente om, echt afschuwelijk dat niemand mij heeft geïnformeerd over deze plannen. Ik was net verhuisd en dan krijg je dit te horen, daar zit je niet op te wachten op je 93e jaar”, aldus de oud bewoonster.

Om samen sterker te staan tegen de gemeente en Vestia is er een stichting opgericht onder een voorlopige naam, ‘De Vrienden van Drees’. Deze groep stoort zich vooral aan dat zij niet werden ingelicht of enige toespraak hadden in het proces van de plannen. Ze vinden het prima dat er nieuwe bewoners komen wonen in de wijk, maar ze vinden het wel belangrijk dat ze in goede en veilige woningen komen te wonen. Dit heeft de gemeente niet goed geregeld vindt de stichting. Zij eisen nu dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt, en haar werk op orde houdt: voorbereiden, plannen, afwegen en de communicatie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *