Interview: “Er stonden rijen voor mijn winkel”

Interview: “Er stonden rijen voor mijn winkel”

Beeld: Woody

De hele wereld wordt in z’n greep gehouden door het coronavirus. Het is een rampzalige en vooral zeer onzekere tijd voor vele bedrijfseigenaren. Voor velen is het maar de vraag of zij dan echt voor altijd hun zaak moeten sluiten of dat ze nog maar net hun hoofd boven water kunnen houden. Zo sprak ik de eigenaar van de welbekende sigarenspeciaalzaak Piet de Vries in Delft over deze bizarre maar ook vooral onzekere tijd. Hij is de gehele corona tijd open gebleven.

Wat voor winkel heeft u?
“Ik heb nu al ruim 23 jaar een winkel in Delft. Het is een sigarenspeciaalzaak met aanverwante artikelen, zoals krasloten, staatsloten en tijdschriften”.

Wat vindt u het leukste, en het minst leuke aan het werk?
“Het leukste vind ik dat het altijd super gezellig is, en dat ik heel goed in contact ben met de klant. Het is echt een buurtwinkel. Mensen komen hier met hun de leukste verhalen of ernstigste problemen en dan praat je even met ze en bezorg je ze weer een leuke dag. De minder leuke dingen zijn natuurlijk dat ik om zeven uur al begin in de ochtend, dat is altijd wel eventjes doorzetten. Ook komt erbij kijken dat ik nooit vakantie heb, want ik sta er eigenlijk altijd wel in”.

Hoe komt het dat u de gehele corona tijd open bent gebleven?
“De Rijksoverheid heeft toendertijd besloten dat ik een essentiële winkel ben vanwege Western Union, een punt om geld te sturen over de hele wereld. En voorheen had ik ook een PostNL punt, maar nu ben ik daarmee gestopt. De klanten konden van te voren een bestelling bij mij telefonisch afnemen, en die bracht ik dan naar buiten voor de winkel waar de klanten stonden te wachten”.

Bent u, net zoals honderden andere ondernemingen, de dupe geweest van de corona crisis?
“Jazeker, mensen moesten wachten voor de deur, aangezien er maar 1 persoon per keer naar binnen werd gelaten. Er stonden rijen voor mijn winkel. Door de lange rijen gingen mensen ergens anders hun sigaretten halen. Dat was zeker een groot nadeel. Wel is het zo dat een tijdje geleden ik als enige winkel nog open was. De bruna bijvoorbeeld, die moest twee maanden lang sluiten, hier had ik dus best veel profijt van”.

Welke maatregelen heeft u zelf getroffen in de winkel?
“Om anderhalve meter afstand te houden heb ik strepen gemaakt om genoeg afstand te houden in de winkel. Ook heb ik een punt om de handen te desinfecteren en heb ik plexiglas bij de balie opgehangen om toch net wat meer bescherming voor mij te regelen. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk naar binnen komen, heb ik een sticker op de deur gehangen waarop staat dat maar één persoon tegelijk naar binnen mag. Dit omdat mijn winkel best klein is.

Heeft u het nu, bijna na de corona crisis, nog steeds zo druk?
“Ja, nu heb ik het eigenlijk nog drukker. Nu mogen er weer 3 mensen tegelijk naar binnen. Ook ligt er iets heel goeds voor mij op de loer, namelijk dat over een jaar de supermarkten geen sigaretten meer mogen verkopen. Als niemand dan meer ergens anders sigaretten kan halen, kunnen ze dat alleen bij mij halen. Dat is een heel groot voordeel voor mij”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *