Nederlands succes in de Tour de France

Nederlands succes in de Tour de France

De Tour de France eindigt zondag traditioneel in Parijs

De Nederlanders doen het goed in de Tour de France. In de 21 daagse rittenkoers door Frankrijk presteren de Nederlanders en de Nederlandse teams uitstekend. 2 Nederlanders, Bauke Mollema en Mathieu van der Poel hebben in de eerste 15 etappes al een overwinning weten te pakken. Ook de Nederlandse formatie Team Jumbo-Visma doet het uitstekend. De Nederlandse formatie wist met een Amerikaan, Sepp Kuss en een Belg, Wout van Aert al de beste te zijn in een etappe.

Het Nederlandse succes begon na 2 dagen Tour de France direct. Mathieu van der Poel won de 2e etappe in de Ronde van Frankrijk en nam daarmee de leiderstrui over van Fransman Julian Alaphilippe. Of hij tot deze prestatie geïnspireerd was door zijn op 13 november 2019 overleden opa Raymond Poulidor? “Ja, dat denk ik wel”. Van der Poel hoefde het niet eens uit te spreken, de brok in zijn keel sprak boekdelen. “Het was zo emotioneel. Dit is een droom, die uitkomt.” Vertelde Van der Poel aan de NOS na zijn overwinning. Zes hele dagen mocht de Nederlander met de gele trui om zijn schouders rijden toen hij zijn meerdere moest erkennen in het Sloveense wielertalent Tadej Pogačar. ‘’Het tempo lag gewoon te hoog.’’ Zei Van der Poel na afloop van de etappe tegen de NOS.

Lang hoefde het Nederlandse wielrennen niet te wachten op nieuw succes. In de 11e etappe liet Belg Wout van Aert zien dat hij meer is dan een eendagswedstrijd renner. In een etappe waar de beruchte Mont Ventoux niet 1, maar 2 keer beklommen moest worden bleek Wout van Aert de sterkste. ‘’Mooiste zege ooit op de meest iconische klim ter wereld.’’ Vertelde Van Aert tegen de NOS na zijn overwinning. Van Aert ging er 33 kilometer van de finish alleen vandoor en behield zijn voorsprong op onder andere een jagende Bauke Mollema.

Drie etappes later, in etappe 14, was het de beurt aan Bauke Mollema. Mollema begon op 42 kilometer van de finish met een geweldige solo. De kopgroep was best prima, maar de samenwerking niet altijd even goed. En ik voelde me goed, dus ik dacht: ‘waarom niet?'” zei Mollema bij de NOS. Makkelijk ging het voor Mollema niet. “Op zo’n manier kan alleen Bauke het” zei ploegleider Steven de Jongh bij de NOS.

Het laatste succes in de Tour de France met een Nederlands tintje is vooralsnog van Sepp Kuss. De Amerikaan in Nederlandse dienst van Team Jumbo-Visma sprong op de laatste klim van de dag weg bij een groepje sterke klimmers. De gevaarlijke afdaling door Andorra, waar Sepp Kuss woont, kwam de Amerikaan goed door. Een ander groot succes in de 15e etappe van de Tour de France komt van een andere Nederlander. Wout Poels wist genoeg punten bij elkaar te fietsen om de bolletjestrui, de trui voor het klassement van de beste klimmers, na de etappe in ontvangst te nemen.

De Tour de France gaat dinsdag door en eindigt zondag in Parijs. Nog 6 etappes waar de Nederlanders zich kunnen gaan mengen om de winst!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *