‘’Het is geweldig om in een land als Nederland ondernemer te zijn in tijden van een pandemie’’

‘’Het is geweldig om in een land als Nederland ondernemer te zijn in tijden van een pandemie’’

Diederik van Huijstee, eigenaar Parkhuys Rosarium Foto: Elias Ludikhuijze

Doorn – Sinds 28 november moeten horeca gelegenheden om vijf uur de deuren sluiten. Dat is één van de nieuwe aangescherpte coronamaatregelen die in de persconferentie zijn aangekondigd. Personeel dat werkzaam is bij Parkhuys Rosarium vertelt wat ze van de nieuwe maatregelen vinden en hoe het in de praktijk toegepast wordt.

Vanuit het bos zijn de lichtjes al zichtbaar. In het koude winterweer is de ontvangst binnen warm en gezellig. Geroezemoes aangevuld met muziek voeren de boventoon. Na vertoon van de QR code wordt een plaats toegewezen. Sinds twee weken zijn er verscherpte coronamaatregelen opgelegd aan de horeca, waaronder de verplichte sluitingstijd vanaf vijf uur. Diederik van Huijstee is eigenaar van Parkhuys Rosarium. ‘’Bijzonder spijtig’’ is zijn antwoord als ik hem vraag naar zijn mening over de nieuwe maatregelen. ‘’Maar absoluut niet oneerlijk’’ volgt snel door van Huijstee. Door het gebruik van de steunpakketten komt het Parkhuys grotendeels schadeloos komende periode door vermoedt van Huijstee. Naast de vele negatieve berichten van ondernemers is van Huijstee opzienbarend positief: ‘’Het is geweldig om in een land als Nederland ondernemer te zijn in tijden van een pandemie.’’ Hij vergelijkt zijn periode als ondernemer met de tijd dat hij werkzaam was in Brazilië. Dan zit je in Nederland toch een stuk beter, is de conclusie die volgt. Van Huijstee houdt er rekening mee dat de maatregelen de hele winter van kracht zullen blijven. Doordat er nu minder gasten zijn kan het personeel ook minder uren maken. Als oplossing daarvoor gaan sommige personeelsleden binnenkort extra werken bij de GGD. Van Huijstee stelt zijn Parkhuys ter beschikking waar het personeel kan werken.

Mandy van Biemen, assistent bedrijfsleider en werkzaam in de bediening, vindt het een hele fijne gedachte dat ze haar uren kan aanvullen bij de GGD. Door vele afzeggingen, vooral van grote groepen, is het erg rustig. Van Biemen: ‘’Er zijn dagen dat we leeg zijn om drie uur en we dan moeten wachten tot vijf uur. Dat is echt niet leuk.’’ Als je dan toch iets nuttigs kunt doen en tegelijkertijd geld kunt verdienen is dat een hele goede oplossing volgens van Biemen. Ondertussen worden de drankjes aan onze tafel geserveerd. Helemaal begrijpelijk vindt ze de nieuwe maatregelen niet. ‘’Of je nou om vijf of om acht uur sluit, dat maakt geen verschil.’’ aldus van Biemen.

Het bedrijf heeft een paar aanpassingen gedaan. Zo is een deel van de dinerkaart naar de lunchkaart verplaatst en kunnen mensen weer gerechten afhalen of laten bezorgen. Van Biemen: ‘’Alle spullen zijn in huis, dus wat dat betreft kan er snel geschakeld worden.’’

Suze de Laat, werkzaam in de bediening, sluit zich aan bij de woorden van haar collega: ‘’Sluiten om vijf uur is wel echt jammer, maar ik begrijp het wel. Met het team is het nog steeds heel leuk.’’ Een voordeel is er ook; ‘’Door de anderhalve meter afstand hoef je ook niet meer zo te houden aan allerlei etiquette.’’ aldus de Laat. Op de vraag of de horeca onterecht als zondebok wordt gezien leunt ze achterover. Het is een moeilijke vraag, zo blijkt uit haar antwoord. ‘’Lastig. In de horeca kan in principe goed afstand gehouden worden dus wat dat betreft vind ik het niet helemaal terecht. Maar ik vind ook niet dat álle maatregelen onterecht zijn.’’ Of de maatregelen snel versoepeld zullen worden is niet waarschijnlijk. Voor nu is de zaak nog vol. Ze staat op en loopt de keuken in. Op naar de volgende bestelling.

Audio interview door Coen Hogervorst.

https://soundcloud.com/just-coen/interview-diederick-van-huijstee?si=339c50ce2c4348a7a16b373df010c2da

Over de auteur

Elias Ludikhuijze

Na mijn vwo examen ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, mensen en hun verhalen. Mijn passie ligt bij video en montage. Video is voor mij dé manier om verhalen te vertellen. Als visuele denker kan ik alle kanten op in de montage, waarmee vaak de essentie van verhalen gecreëerd wordt. Ik denk out of the box en probeer nieuwe concepten en ideeën tot uitwerking te brengen. Ik ben allround-journalist, wat inhoudt dat ik geen problemen heb met produceren, tekst, interviewen en onderzoeken. Ik streef naar diepgaande en objectieve berichtgeving. Ik hecht erg veel waarde om context te bieden aan het nieuws, zodat het begrijpelijk en overzichtelijk voor iedereen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.