‘What the hek?’: Nieuwe uitspraak rechter bemoeilijkt positie bewoners

‘What the hek?’: Nieuwe uitspraak rechter bemoeilijkt positie bewoners

Het veelbesproken hek en een ingekleurde kleurplaat: Oliver Roessingh

Driebergen-Rijsenburg- Drie maanden na de laatste berichtgeving rondom het afgesloten bospad nabij landgoed Dennenbrug volgde er afgelopen week een nieuwe uitspraak van de rechter: er mag geen dwangsom worden opgelegd. Dit maakt het gemakkelijker voor eigenaar Maik Willems om zijn hek te laten staan. Bewoners balen van dit nieuws. 

Afgelopen September heeft heuvelnieuws een artikel geschreven omtrent het afsluiten van het bospad, het pad was op dat moment 3 maanden afgesloten, en de gemeente zou kijken of eigenaar Maik Willems wel het recht had om het pad af te sluiten. 

Het is een druilerige dag in Driebergse straat Rodenbergsedreef, voor vrijwel elk raam hangt een ingekleurde kleurplaat met de tekst ”What the Hek? We <3 rondje dennenburg”. Na een stukje gelopen te hebben stuitten we op het hek. De omliggende wijken hebben sinds juni verschillende acties ondernomen: zoals petities starten, het uitnodigen van de eigenaar voor een gesprek, alsook met verschillende oplossingen voor het probleem te komen, maar een reactie bleef uit. Uiteindelijk besloot een groepje bewoners met de omstreeks 1200 opgehaalde ondertekeningen naar de gemeente te stappen. 

 De gemeente gaf de aangrenzende bewoners gelijk, het pad, dat de Engweg met het Klompenpad verbindt, is inderdaad een openbare weg en Willems zou het hek moeten verwijderen. De gemeente dreigde vervolgens met dwangsommen van tot wel €500 per dag. De eigenaar zou namelijk de Algemene Plaatselijke Verordening overtreden. 

Nu drie maanden later zijn de dwangsommen die de gemeente Utrechtse Heuvelrug Willems heeft opgelegd door de rechter afgewezen. Volgens RTV Utrecht oordeelt de rechter dat de gemeente onvoldoende informatie heeft geleverd en dat zij meer onderzoek had moeten doen.  

Op de vraag of het hek mag blijven staan is het wachten geblazen, de eigenaar van het landgoed heeft namelijk een bezwaar ingediend bij de gemeente en dat moet nog wachten op een uitspraak. Wel is het voor eigenaar Willems vergemakkelijkt om zijn hek te laten staan, hij wordt immers niet beboet met dwangsommen. 

Over de auteur

Oliver Roessingh van Iterson

Oliver Roessingh van Iterson, is 17 jaar en studeert journalistiek aan de HU in Utrecht. Hij heeft zijn Havo diploma gehaald in Juni 2021 en is woonachtig in Apeldoorn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.