Voedselbank in de Utrechtse Heuvelrug krijgt vrijwilligersprijs

Voedselbank in de Utrechtse Heuvelrug krijgt vrijwilligersprijs

Foto door Rick van de Bovenkamp

Doorn- De voedselbank van de Utrechtse Heuvelrug heeft een prijs gewonnen. Namelijk het Utrechts Heuvelrug Compliment. Deze prijs was na aanleiding van 7 december. Op deze dag is het nationale vrijwillergsdag en worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet.

In de grote loods is het druk, tientallen vrijwilligers zijn  bezig om de kratten met eten aan te vullen. In de loods worden alle producten geleverd en ingepakt. De levensmiddelen komen van allemaal verschillende kanten. Veel supermarkten en inwoners uit de regio doneren. Ook worden er veel inzamelingsacties gedaan door scholen en bedrijven. Dankzij deze steun kan de voedselbank inwoners met armoede een handje helpen.

De kratten worden gevuld met broden en overgebleven chocoladeletters. Het is een drukke dag voor de vrijwilligers, het is namelijk bijna kerst. Meer dan veertig mensen kunnen met kerst genieten van een uitgebreid kerstpakket van de voedselbank. Verschillende kerstballen en feestelijke tafelkleden worden in kratten gestopt. Achter in de loods staan grote vriezers en de hele ruimte staat vol met rekken eten. Rond de kerstperiode worden de meeste donaties gegeven. En dat is te merken, de loods staat bomvol met kratten vol met lekkers.

Elk jaar deelt de gemeente Utrechtse Heuvelrug prijzen uit aan vrijwilligers. Op 27 november zijn de prijzen uitgereikt door wethouder Hans Waaldijk. Er zijn twee verschillende prijzen: de individuele prijs Pluim op de Hoed en de groepsprijs Utrecht Heuvelrug Compliment. De voedselbank heeft de prijs Utrecht Heuvelrug Compliment gekregen. De prijzen zijn vooral een gebaar vanuit dankbaarheid van de gemeente. Ook wordt er op deze manier meer aandacht gevestigd op de vrijwilligers. Op deze manier inspireer je ook anderen om vrijwilliger te worden.

Claudette van Zalmeren is vrijwilliger bij de voedselbank. Ze is al sinds 2013 vrijwilliger en doet coördineren van het inpakken. ‘’Het is heel goed dat de voedselbank er is, maar wel jammer dat het nodig is’’: aldus van Zalmeren.  

Iets meer dan één miljoen mensen in Nederland leeft onder de armoedegrens volgens het CBS. Zelfs in een relatieve rijke gemeente zoals de Utrechtse Heuvelrug is de voedselbank toch erg hard nodig. Door het coronavirus hebben veel zzp ‘s het moeilijk gekregen. Ze wonen in vrij dure huizen en hebben dure vaste lasten. Na een tijdje is de maat vol en is er te weinig geld voor eten. Iedereen is welkom bij de voedselbank. De voedselbank bestaat volgende maand tien jaar. En dat wordt gevierd, de vrijwilligers krijgen ook allemaal zelf een kerstpakket. De provincie Utrecht staat bijna bovenaan als provincie met de meeste vrijwilligers, wel 51,4% volgens het platform vrijwillige inzet.

Rick van de Bovenkamp heeft een audioreportage gemaakt bij de voedselbank in de Utrechtse Heuvelrug. Hij interviewt verschillende vrijwilligers en geeft je een kijkje in de loods van de voedselbank.

Over de auteur

Anne-Lieke Garssen

Hi ik ben Anne-Lieke Garssen, ik ben 19 jaar en woon in Doorn. Dit is mijn eerste jaar journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen vooral bij kunst, muziek, cultuur en maatschappij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.