Paarse Vrijdag op scholen in de Utrechtse Heuvelrug: ‘’Jezelf zijn zou een feestje moeten zijn.’’

Paarse Vrijdag op scholen in de Utrechtse Heuvelrug: ‘’Jezelf zijn zou een feestje moeten zijn.’’

Foto: Pexels.com

Driebergen- Het is Paarse Vrijdag: de dag dat er extra aandacht wordt gevraagd voor gender en seksuele diversiteit. Op 10 december is het de dag dat scholieren, studenten en docenten hun solidariteit tonen voor de lhbti+ gemeenschap, door Paarse kleding aan te trekken. Dit jaar is het de elfde keer dat Paarse Vrijdag wordt gevierd. Ook in de Utrechtse Heuvelrug wordt er op scholen aandacht aan gegeven, maar niet elke school doet eraan mee.

De scholen die worden geïnterviewd verzoeken anoniem te blijven.

Er lopen een aantal scholieren rond in paarse kledingstukken, maar nog lang niet iedereen doet eraan mee. De school is versierd met Paarse Vrijdag posters en er hangt paarse decoratie door de gehele school. Op de middelbare school wordt er, doormiddel van een spel, extra aandacht gegeven aan deze dag om zo op een toegankelijke manier alles te leren over de lhbt+ gemeenschap. Ze willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken en proberen echt een prettige sfeer te creëren. ‘’Jezelf zijn zou een feestje moeten zijn’’, aldus een docent van een middelbare school uit Driebergen. Zelf draagt ze wel paarse kleding. Ook geeft ze aan dat ze met zo’n dag ook proberen te voorkomen dat niemand gepest of uitgesloten wordt.

Op een andere school is de sfeer heel anders. Eigenlijk is het net zoals elke andere vrijdag, een rustige schooldag. Kinder oefentherapeut Sophie van Rooijen werkt op diverse scholen. Op de school waar ze vast werkt, vieren ze geen Paarse Vrijdag. Ze geeft aan dat ze hier voornamelijk met allochtone kinderen werkt en in die wijk er nog een taboe ligt op homo- en biseksualiteit. Op de islamitische basisscholen waar ze werkt gebeurt zoiets als Paarse Vrijdag sowieso niet.

Paarse Vrijdag komt van oorsprong uit Amerika. Hier wordt het ook wel ‘’Spirit Day’’ genoemd. Iedere tweede vrijdag van december is het de grote actiedag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). Verschillende scholen kleuren Paars en zetten zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm. Ook in ons Buurland België wordt er aandacht aan gegeven. In België noemen ze het ‘’Paars’’.

Maar waarom is zo’n dag nog nodig? We zijn al zo ver in Nederland, zou je toch denken? Er is nog genoeg werk aan de winkel in ons kikkerlandje. Zo zijn er in 2018 189 meldingen geweest van fysiek geweld, vanwege homodiscriminatie. Uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het welzijn van bi- en homoseksuele jongeren veel minder goed is, dan die van heteroseksuele leeftijdsgenoten. Ze worden twee keer vaker gepest, hebben twee keer zo vaak psychische problemen en voelen zich drie keer zo vaak ongelukkig.

https://soundcloud.com/lisa-van-wassenaar/lisa-pouw-rapportage-paarse/s-ojPfOKNry6i

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.