Scholenstrijd Veenendaal tot zijn eind?

Scholenstrijd Veenendaal tot zijn eind?

Foto: Basisschool De Bron door Wouter Ten Hove

Tekst: Karlijn Mertens

Veenendaal – Afgelopen zomer heeft de gemeente Veenendaal het besluit genomen om een nieuwe school te bouwen in Veenendaal-Oost. De beste plek voor deze school is het zuiden van de wijk Groenpoort. Er zijn een aantal problemen rondom dit idee, zo stroomt het verkeer op de rondweg oost niet goed door in de spits. Ook zit de gemeente nu in de knoop met de keuze tussen het bouwen van een school of 42 woningen waar de gemeente nog geen bouwclaim voor heeft.

Rond acht uur s ’ochtends begint het drama al. Iedereen die naar zijn werk wilt of de kinderen op school af moet zetten beland in een file op de rondweg oost. Onderhand wordt de vertraging meegerekend in de reistijd en vertrekken mensen steeds vroeger van huis. De juffen en meesters van basisschool De Bron gaan zelfs nog eerder weg, rond kwart voor acht zijn de meesten al aanwezig zegt juf Mirjam Hootsen: “Het is bijna een Russische roulette, je probeert je er maar gewoon voor te gooien.” De slechte bereikbaarheid van de school zorgt voor files, met maar een ingang is het lastig om het verkeer goed lopend te houden.

Het is bijna een Russische roulette, je probeert je er maar gewoon voor te gooien.

Het plan rondom het bouwen van een nieuwe basisschool aardt uit het feit dat basisschool De Bron te weinig klassen heeft om haar leerlingen in kwijt te kunnen. Leerlingen krijgen hierdoor noodgedwongen les buiten Veenendaal-Oost. Ook moeten ouders naar verschillende locaties afrijzen om hun kinderen op tijd en op de goede plek af te zetten en weer op te halen. Ook worden noodlokalen ingezet op braakliggende plekken ,vlak bij de erg drukke rondweg (met al zijn risico op luchtvervuiling door fijnstof), om het gebrek aan klassen te compenseren. Het probleem gaat ook niet zomaar weg. Er komen namelijk alleen maar meer kinderen bij. De school zit nu al vol, terwijl  die volgens de planning pas in 2027 vol zou moeten zitten.

Tot nu toe zal de nieuwe basisschool maar via een kant bereikbaar zijn met de auto: via de drukste straat van Veenendaal-Oost namelijk de Van Essenlaan. Dit zal voor alleen nog maar meer file zorgen op deze weg en de verbinding van de wijk Groenpoort met de Rondweg. Gerard van Leeuwen (Beleidsmedewerker onderwijshuisvesting gemeente Veenendaal) vertelt dat als de nieuwe school is gebouwd er ook een tweede ingang zal komen om doorstroom en bereikbaarheid verbeteren. De tweede ingang zal een soort ‘tweede Van Essenlaan’ worden aldus van Leeuwen. Deze beslissing is vorige week genomen in de raad en zal nog verder moeten worden uitgewerkt. Zo is de wijk er niet op uitgelegd om druk verkeer toe te laten, ook hier zullen oplossingen voor gevonden moeten worden.

De capaciteiten van twee andere locaties van hetzelfde schoolbestuur in Veenendaal-Oost gaan ook achteruit, dit omdat veel kinderen naar Oost zijn gegaan volgens van Leeuwen. De beleidsmedewerker zegt dat het probleem van de overvloede scholen ligt bij de competitiviteit: “Dat is een beetje het probleem bij onderwijs, scholen onderling zijn gewoon concurrenten van elkaar.”

De nieuwe school zal 550 leerlingen bevatten. In het voorjaar zal Gerard van Leeuwen met een volledig uitgewerkt plan voor het laatst naar de raad toe stappen. De uiteindelijke goedkeuring over de plaatsing van de school wordt dan aan de raad overgelaten.

Audio: Wouter Ten Hove

https://soundcloud.com/wouter-ten-hove-101713365/drukte-rond-veenendaal-oost-en-scholen/s-91kF9qX57ny?si=d4343616256c45868fc6ac70f711134e&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharingen,

Tekst: Louise Hooijmans

Veenendaal- Elke ochtend in Veenendaal-Oost is het weer raak. De wegen staan vol auto’s met ouders die hun kinderen brengen naar school. In Veenendaal-Oost staat de basisschool de Bron, maar doordat er één ingang is naar deze wijk, is er tijdens de spits geen doorkomen aan. Daarnaast is de school overvol en zal het bouwen van een extra school de oplossing moeten zijn.

Het is ochtend en tijd om de kinderen naar school te brengen, als je op tijd wil komen zal je in Veenendaal-Oost zeker veel eerder van huis moeten vertrekken. De wegen staan om acht uur al helemaal vol en als je met de auto moet sta je meer stil dan dat je vooruitkomt. Elke ochtend en eind middag is het weer raak, voor ouders met kinderen en mensen die naar het werk moeten is dit een groot drama. De basisschool trekt heel Veenendaal aan, uitgerekend was dat de school in 2027 vol zou zitten, maar de school zit nu al propvol. Er zijn noodlokalen gebouwd als oplossing, maar door de vele leerlingen is het brengen en halen van de kinderen alleen maar meer geworden.

Anne ten Hove is een vader van drie kinderen, wonende in Veenendaal-Oost. Hij brengt de kinderen lopen of fietsend naar school, maar ook hij heeft erg last van de drukte. “Ik breng de kinderen zelf met de fiets of lopend, maar het is gewoon rondom de school ontzettend druk. We lopen altijd met de kinderen mee, want er is veel verkeer en veel auto’s.” Na het brengen van de kinderen moet Anne richting werk en beland hij elke dag in de file van de basisschool. Hij is benieuwd of de bouw van een extra basisschool een oplossing is. Kinderen komen misschien wel op twee of drie verschillende basisscholen, het brengen en halen zal dan nog lastiger worden voor de ouders.

Bij de nieuwe basisschool zou er ook een nieuwe opening worden gemaakt in het noorden van de wijk, alleen of die de files gaat oplossen is ook nog maar de vraag. De nieuwe opening is uitgerekend voor 42 woningen, de basisschool is er niet bij ingerekend. Gerard van Leeuwen beleidsmedewerker onderwijshuisvestiging van de gemeente Veenendaal, gaat over de plannen van de nieuwe basisschool en de inrichting van de wijk. De nieuwe basisschool zal er 550 kinderen bijkrijgen en de wijk is niet gebouwd op druk verkeer. De basisschool in Veenendaal-Oost is niet de enige in Veenendaal. Alleen de andere scholen hebben een flinke terugloop, dit komt door de competitiviteit onderling.

Mirjam een juf van groep 1 basisschool de bron, heeft ook erg last van de drukte rondom de school. “In de ochtend is het eigenlijk niet te doen, ik probeer voor acht uur hier te zijn. Ook als je links van je kijkt op de rotonde en je ziet al die mensen in de auto die naar werk moeten vanuit oost, heb je gewoon medelijden. Ga maar is op tijd komen het lukt niet, ik heb zelfs geteld het zijn er wel honderd.” De plannen voor de nieuwe basisschool zijn nog niet rond, de vergaderingen lopen al maanden en politiek gezien is het een gevoelig onderwerp. In het voorjaar zullen de plannen duidelijker worden en zal ook de knoop worden doorgehakt over de nieuwe school. Tot dan zullen de leerlingen het moeten doen met noodlokalen en bewoners met druk verkeer.

Over de auteur

Karlijn Mertens

Ik ben Karlijn Mertens (2003), geboren in Cothen (een klein dorpje onder Utrecht). Als eerstejaars student journalistiek komen er veel verschillende onderwerpen op mijn pad. De onderwerpen die mij het meest interesseren zijn human interest, duurzaamheid en muziek. Ik wil me tijdens deze studie dan ook voornamelijk focussen op deze onderwerpen. Mijn passie ligt bij het schrijven, op deze manier kan het best mijn creativiteit toepassen. Naast mijn studie ben ik erg actief bij mijn hockey vereniging en onderhoud in een duurzame moestuin met mijn moeder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *