Dierenorganisaties tegen het afschieten van reeën

Dierenorganisaties tegen het afschieten van reeën

In de Utrechtse Heuvelrug zijn er veel ongelukken op de weg door aanrijdingen met wild, met name reeën. Om deze ongelukken te voorkomen wil de provincie Utrecht reeën afschieten. Dierenrechtenorganisatie zijn het niet eens met de keuzes van de provincie. Zij vinden dat er eerst naar andere opties gekeken moet worden.

De Veenendaalsestraatweg is een weg tussen Veenendaal en Elst. Als je de weg oprijd zie je een bord dat waarschuwt voor reeën. Er staan borden om aan te geven dat je er 80 mag rijden. Aan beide kanten van de weg is bos. Aan de een kant staat er een hek van prikkeldraad tussen het fietspad en het bos. Caroliene die vaak langs deze weg fietst verteld dat ze zelf weleens een dood hert langs de weg heeft zien liggen, “Hij lag daar gewoon dood langs de weg”.

Jaarlijks verongelukken er in Utrecht ongeveer 250 reeën door aanrijdingen volgens Faunabeheereenheid. Reeën zijn territoriale dieren, hierdoor ontstaat trekgedrag naar eigen leefgebieden als ze in dichtbevolkte gebieden zitten. Dit trekgedrag zorgt ervoor dat ze vaker de weg oversteken.

Om deze verkeersongelukken met reeën te voorkomen wil de Provincie Utrecht toestemming geven aan Faunabeheereenheid Utrecht om reeën te schieten. Zij geloven dat met het afschieten van de reeën de populatie kleiner word en dat hierdoor minder ongelukken zullen voorkomen. Dieren organisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn het hier niet mee eens. Zij vinder dat er andere manieren zijn om de ongelukken te voorkomen. Pauline de Jong van Fauna4Life zegt “het verlagen van de snelheid is een alternatief”. De organisatie heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen de provincie.

Hieronder volgt het interview met Pauline de Jong secretaris van Fauna4Life.

https://soundcloud.com/user-567471909/interview-fauna4life-mixdown/s-7vif7oqr3v9?si=78aa1550094b4407802054d925d8e686&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Het is bewezen dat met een snelheid van 60 kilometer per uur de kans op ongelukken veel kleiner is dan bij 80 kilometer per uur. De organisaties zeggen dat het dier meer kans heeft om de auto te ontwijken als de auto 60 kilometer per uur rijdt. Hekken en rasters zijn maatregelen die veel worden gebruikt. Een andere maatregel die weleens word gebruikt zijn geurschermen. Een geur van predatoren of de mens zou de dieren moeten weghouden van de wegen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *