3D ontwerpen populairder dankzij corona

3D ontwerpen populairder dankzij corona

Foto door: Wouter ten Hove

Veenendaal – Tijdens de eerste lockdown werden modeontwerpers gedwongen om hun atelier achter zich te laten. Hierdoor is het 3D ontwerpen nog populairder geworden. Kim Rentenaar is fashion-designer voor bekende merken en retailers en heeft ervaring in Clo3D. Zal 3D ontwerpen een stap zijn naar het verduurzamen van de mode-industrie?

Het kantoor van XCompany is aan de buitenkant een erg open en toegankelijk kantoor, doordat het kantoor gedeeltelijk van glas is valt er veel licht naar binnen. De voordeur gaat open en bovenaan de trap staat er een toegankelijke bar voor gasten en medewerkers. Er zijn ruime ruimtes en verschillende designers zijn hard aan het werk met het ontwerpen en maken van prints. Naast de designers zijn er nog kantoren voor andere taken in het bedrijf. Op de lange tafel liggen moodboards en staan er kledingrekken met kleding. Op de werktafel van de designers liggen verschillende soorten samples, deze worden aan de klanten laten zien. De zomer en wintercollectie van 2022 ligt al klaar, er wordt zelfs al gewerkt aan de zomercollectie van 2023.

Kim Rentenaar is een fashiondesigner voor XCompany in Veenendaal, Kim maakt met haar collega’s samples voor verschillende merken en retailers. Ze heeft ervaring in Clo3D. Clo3D is een tekenprogramma waar je een design in kan tekenen, ook zie je het design gelijk op het een avatar online. Patroon tekenen is een vak apart, veel studenten van de AMFI leren dit wel, Kim heeft een grafische achtergrond. “Het is best wel een technisch vak, je zou het bijna een nieuwe werkomschrijving kunnen noemen, dat iemand gespecialiseerd is in 3D.” Het programma is handig voor thuiswerkende designers en het helpt mee aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Door 3D ontwerpen kan je in een design gelijk zien als er een fout zit in het ontwerp. Elk detail is goed te zien op de avatar, je ziet hoe een shirt beweegt op de avatar als die loopt. Ook hoef je een sample niet heen en weer te sturen om er daarna achter te komen dat er een fout in zit. Dit bespaart geld en reduceert het textielafval, zo is het ontwerpen van kleren duurzamer.

Peter Rentenaar CEO van XCompany heeft Clo3D als cursus aangeboden in zijn bedrijf, Peter Rentenaar ziet toekomst in 3D design. “Ik zeg altijd, over 5 jaar hebben we niet meer te maken met een showroom maar een bioscoopje, dat iedereen het digitaal kan zien.” Maar weinig mensen die in de fashion werken hebben verstand van 3D tekenen. Daarnaast willen klanten liever een echte sample aanvoelen dan een virtuele sample bekijken.

Audio door: Wouter ten Hove

Hieronder een interview met Kim Rentenaar over de voor-en nadelen hiervan. Peter ziet de toekomst van de mode-industrie voor zich.

https://soundcloud.com/wouter-ten-hove-101713365/xco-kim-rentenaar-mening-over-clo3d/s-qZvAudATazZ?si=48a9646264a04b4591252b04261ebd6b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Geschreven door: Karlijn Mertens

Doorn en Veenendaal – De afgelopen tijd zijn veel fashion designers fanatiek bezig met het revolutioneren van de modebranche met betrekking tot duurzaamheid. Door de coronacrisis zijn de designers gedwongen vanuit hun eigen huis te ontwerpen. Met CLO3D, dit is een nieuwe vorm van ontwerpen, is het makkelijker en milieuvriendelijker. 

Voor veel kleding fabrikanten is het lastig om over te stappen naar duurzame productie vanwege de hoge kosten die hier aan vast zitten. De fabrikanten zijn bang om klanten kwijt te raken als ze de overstap maken naar complete duurzaamheid. Ook kleine boetiekjes zien duurzaamheid vaak niet als optie, omdat dit simpelweg te duur is.

Kim Rentenaar is designer bij X-Company (een kleding fabrikant gevestigd in Veenendaal voor grote damesmode winkels zoals de Costes) en heeft ervaring met CLO3D. Dit is een online ontwerpprogramma waarbij het makkelijker wordt om de kleding aan te passen zonder dat het kleding stuk echt gemaakt is. Even de kleur of een stiksel aanpassen wordt veel makkelijker voor de ontwerpers, ook kunnen ze vanuit de veiligheid van hun eigen huis doen. Deze technologie is geboren uit de corona pandemie.

Het is wel lastig om de CLO3D technologie echt toe te passen. Zo willen de klanten wel vaak een sample van een kledingstuk in het echt zien. Ze willen de stof voelen en kijken hoe het op verschillende lichaamstypes staat. Het is wel milieuvriendelijker om het online te doen, maar de productie helemaal duurzaam maken is nog niet zo populair. Het wordt hierdoor namelijk duurder om kleding te produceren, klanten haken hierdoor af.

Bij Nikkies in Doorn benaderen ze het betrekken duurzaamheid in de winkel wat anders. De kleding die in de winkel hangt is niet perse duurzaam, maar achterin de winkel verschuilt een tweede hands afdeling. Mensen kunnen hun oude kleding bij de winkel inleveren Lisa Langelaar (verkoop medewerkster Nikkies) vertelt dat deze afdeling veel klanten trekt: “Er zijn best wel wat klanten die naar de winkel komen speciaal voor de tweede hands afdeling.” Er zijn volgens Lisa een aantal merken van de nieuwe collectie die wel duurzaam zijn, maar dit is puur toeval. “We kopen die kleding niet perse omdat ze duurzaam zijn.”

De warme sfeer van Nikkies in Doorn is erg verwelkomend, de houten vloer geeft een huiselijk gevoel. De winkel heeft een vintage smaakje, waardoor de producten erg natuurlijk en milieuvriendelijk overkomen. Achterin de winkel zitten de echte milieuvriendelijke schatten verstopt.

Er zijn dus al aardige stappen gemaakt richting milieuvriendelijke productie maar het is op de huidige markt nog niet erg populair. Wel zullen er stappen gemaakt worden in de nieuwe generatie. Zo zijde twintigers in de ban van het kopen van tweedehands kleding, een erg vooruitstrevende modetrend.

Over de auteur

Louise Hooijmans

Ik ben Louise Hooijmans (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam maar ik ben opgegroeid in Zutphen. Hiernaast ben ik werkzaam in de horeca in een wijnbar en verkoop ik wijn in een wijnwinkel. Ik houd ervan om contact te hebben met andere mensen, dit kan ik goed toepassen in mijn werk en studie. In de journalistiek interesseer ik mij voor politiek op nationaal en internationaal niveau, hier wil ik later ook mee verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.