Sta stil bij de risico’s van brandgevaar ook tijdens de kerstdagen

Sta stil bij de risico’s van brandgevaar ook tijdens de kerstdagen

Foto: Rick van de Bovenkamp

Doorn- De kerstdagen komen eraan. Dit betekent veel gezelligheid maar ook grote kans op brandgevaar. De brandweer en de gemeente van Doorn waarschuwen de inwoners voor het mogelijke brandgevaar.

De kerstboom staat te stralen in de hoek van de kamer. Het hout knispert in de openhaard en Mariah Carey staat gezellig aan op de achtergrond. Het is de wonderlijke en magische tijd van kerst. Het is buiten ontzettend koud en iedereen zit lekker binnen te genieten van een warme kop chocolademelk.

Ook dit jaar zitten we nog binnen met alle lockdown maatregelen. Desondanks  hebben veel mensen plannen om met hun familie kerst door te gaan brengen. Cadeautjes uitpakken en samen gourmetten.  ‘’ Niettemin moet je toch oppassen voor het brandgevaar’’: vertelt de brandweer van Doorn. Gevaar zit in een klein hoekje. En dat duiden de cijfers ook aan: jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp volgens de algemene brandweer van Nederland.

Frank de Wit is de Postcommandant van Veenendaal. Hij is druk bezig met de voorbereidingen voor veilige feestdagen. Hij vertelt: ‘‘zorg dat je altijd alert bent, al is het bij een kaars aansteken.’‘ Ook rookmelders zijn ontzettend belangrijk. “Rookmelders redden echt levens en schakel geen verlengsnoeren.’

‘Sta stil bij de risico’s’ is hun grote boodschap voor de feestdagen. Zeker rond oud en nieuw zijn de brandgevaren nog hoger. Al het vuurwerk zorgt gemiddeld per jaar voor wel waren er met de jaarwisseling van 2019 nog 1.300 vuurwerkslachtoffers, de jaarwisseling van 2020 zijn bijna 400 patiënten behandeld voor vuurwerkletsel op de Spoedeisende Hulp-afdelingen en huisartsenposten. Het totaal aantal slachtoffers is in die jaren al 70 procent gedaald ten opzichte van de vorige jaarwisseling (108 ten opzichte van 385 patiënten op de Spoedeisende Hulp en 275 ten opzichte van 900 patiënten bij de huisartsenposten). Dit blijkt uit onderzoek van Veiligheid NL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Dit jaar hebben we voor het eerst in Nederland een landelijk vuurwerkverbod gekregen. Dit zorgt ervoor dat minder mensen op de Intensive Care terecht komen. De ziekenhuizen hebben het al druk genoeg met alle coronapatiënten. Meer druk op de ic kunnen de ziekenhuizen niet aan.

De grootste risico’s zijn de feestverlichting, de synthetische kerstkleding, het gourmetstel en alle kaarsen. En goed voorbeeld is de brand van het café Volendam in 2001. Op het plafond van het café waren kersttakken opgehangen. Het ging allemaal goed totdat er iemand met zijn vuurwerk sterretje tegen de kersttakken kwam. Het hele plafon en het café vatte vlam. Veertien mensen zijn omgekomen. Daarnaast werden er 241 mensen opgenomen in een ziekenhuis, van wie er 200 ernstig gewond waren volgens het NOS.

De brandweer geeft wat tips mee voor alle mensen die veilig de feestdagen wil doorkomen. Dit zijn de belangrijkste tips:

  •  Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Bij twijfel kun je de versieringen beter niet aanschaffen.
  • Hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen.
  • Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de site van de brandweer.

Rick van de Bovenkamp heeft een audioreportage gemaakt bij de brandweer in Veenendaal. Hij praat daar met Frank de Wit de postcommandant over de brandveiligheid tijdens de feestdagen.

https://soundcloud.com/rick-van-de-bovenkamp/jaarswisseling-bij-de-brandweer?si=2d15c2bb8cf447a8abcfb6d3b79c590d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Anne-Lieke Garssen

Hi ik ben Anne-Lieke Garssen, ik ben 19 jaar en woon in Doorn. Dit is mijn eerste jaar journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen vooral bij kunst, muziek, cultuur en maatschappij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.