Kamernood onder studenten in Utrecht

Kamernood onder studenten in Utrecht

Utrecht en omgeving- Het kamertekort is na de eerste golf van de corona weer terug bij af. Studenten gingen begin 2020 tijdens de eerste lockdown weer terug naar huis, maar het kamertekort is sinds dit rustigere jaar onverminderd terug. Niet alleen eerstejaars zoeken een kamer, de studenten die terugkeerde naar huis zijn ook weer op zoek. Internationale studenten worden zelfs gewaarschuwd dat een kamer zoeken eigenlijk onmogelijk is.

Facebookgroepen met oproepen van kamers in Utrecht, als student moet je er in dezelfde minuut nog bij zijn of er staan al honderd reacties onder. Vele kamers vallen vanwege te hoge huurprijzen. Kamers van 10m2 worden aangeboden voor 560 euro, zelfs wanneer je maximale subsidie aanvraagt is dat bijna niet te doen. Het aanbod en de vraag is buiten balans, dit creëert de hoge prijzen van de studentenkamers. De meeste eerstejaars blijven daardoor expres thuis wonen. Studenten zitten met de handen in het haar, ander halfuur reizen elke ochtend is niet te doen. Volgens het Utrechtse kenniscentrum Kences zitten er op dit moment 26.500 studenten zonder kamer en tot 2025 zullen er 16.500 kamers bijkomen. Met de uitloop op dit moment, zal dit bij lange na niet genoeg zijn.

Oplossing

De oplossing die hier voor de hand ligt is natuurlijk meer studentenwoningen bouwen, alleen is dat niet zo makkelijk om in praktijk te brengen. Bouwprojecten kosten meer dan voorheen en dit zal weer invloed hebben op de huurprijs. Dat lost niet het probleem op van de te hoge kosten voor studentenkamers. Ook worden bouwprojecten uitgesteld door verschillende factoren, gemeenten en provincies nemen lang de tijd om goedkeuring te geven. Ook zitten bewoners in de wijk niet op studentenhuizen te wachten in hun omgeving. Bewoners maken bezwaar aan en hierdoor ontstaat er weer een wachttijd. Eveneens zullen studenten na de studie eerder op zoek moeten gaan naar een andere huurwoning, deze beginnende werkenden houden de kamers bezet voor de studenten.

Internationale studenten

Jaarlijks zijn er 3000 internationale studenten die een kamer zoeken in Utrecht en volgens het AD.nl neemt het aantal internationale studenten elk jaar toe. Maar als internationale student een kamer krijgen is erg lastig, je staat helemaal achterin in de rij. Suzanne de Wolf is een student in Utrecht die al anderhalf jaar op zoek is naar een studentenkamer, zij kent een internationale student die ook op zoek is. “Wat hij merkt is dat Nederlandse studenten geen internationale in hun huis willen, ze willen studenten waarmee ze gelijk voor hun gevoel een klik mee kunnen krijgen. Wat het letterlijk is is dat wanneer je facebook opent er gelijk staat onder een kamer: no internationals.” Als internationale student moet je een hoog budget van minimaal 750 euro hebben, zo kan je nog aan een studio komen. Veel studenten proberen een goedkope airbnb of hostel te regelen om vanuit daar verder te zoeken. Maar het probleem zal de komende jaren alleen maar toenemen en de kamerprijzen zullen ook zeker niet gaan dalen.

Hieronder een interview met Suzanne de Wolf, tweedejaars student in Utrecht die op zoek is naar een kamer. 

https://soundcloud.com/louise-hooijmans/interview-zoeken-naar-een-kamer/s-G0cFjz3Il9Y?si=6f766728a39c4ffdb33e8b6126b48589&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Louise Hooijmans

Ik ben Louise Hooijmans (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam maar ik ben opgegroeid in Zutphen. Hiernaast ben ik werkzaam in de horeca in een wijnbar en verkoop ik wijn in een wijnwinkel. Ik houd ervan om contact te hebben met andere mensen, dit kan ik goed toepassen in mijn werk en studie. In de journalistiek interesseer ik mij voor politiek op nationaal en internationaal niveau, hier wil ik later ook mee verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *