Wat doet het thuiswerken met studenten?

Wat doet het thuiswerken met studenten?

Foto door Robin Ridder

Steenwijkerwold – Aan de ronde tafel in der woonkamer zit ze nu al enkele weken te werken. Julia van negentien studeert Marketing en Communicatie aan het Deltion college in Zwolle en is het thuisonderwijs wel zat. “Sinds de start van mij studie moet ik al studeren vanuit huis, ik heb gewoon geen band met mijn klasgenoten.” Gelukkig voor haar en alle andere studenten mogen ze weer naar school, maar wat voor effecten heeft dit thuis zitten?

Met een grote laptop voor haar neus en wat papierwerk om haar heen zit ze aan tafel. Dit is haar klaslokaal, haar eigen woonkamer. Het is een sfeervolle woonkamer, dat wel. Er is nagedacht over de inrichting, veel donkere accent zorgen voor een gezellige woonkamer. Er wordt een glas Spa rood voor me ingeschonken, het gebruis van het water is te horen vanaf de bank waar ik plaats heb genomen. “Dit is dus mijn werkplek, dicht bij de koelkast.” Lachend kijkt ze naar de tafel waar haar schoolspullen liggen en waar haar laptop staat. Volgens Julia is het enige voordeel aan het thuiswerken dat ze niet zoveel hoeft te reizen. “Het heeft wel z’n voordelen, ik kan een half uur voor de les uit bed en ik heb geen reistijd.

Veel studenten kampen met mentale problemen. Op deze leeftijd is het enorm belangrijk dat je je sociaal contacten opdoet en dat je jezelf ontplooit. Dit is de afgelopen twee jaar erg lastig geweest vanwege alle beperkingen die er waren. Daarnaast is het ook volgens veel studenten zo dat de kwaliteit van het onderwijs afneemt. In het jaar dat de coronacrisis er net was moesten de studenten een hele lange periode thuis zitten. Toen heeft de overheid zelfs gezegd dat niet al het schoolgeld van dat jaar betaald hoefde te worden. “Ik weet zeker dat de kwaliteit van het onderwijs achteruitgaat. Niemand kan zo actief meedoen als in een fysieke les. Ik merk dat ik gewoon snel afgeleid ben en op mijn telefoon ga. Dat is iets wat je zelf in de hand hebt en waar je je verantwoordelijkheid moet nemen. Maar er is ook niemand die je corrigeert dus dat maakt het ook makkelijker om het te doen.” Aldus Julia. Verschillende onderzoeken wijzen uit de de pandemie gevolgen heeft voor de mentale gezondheid van studenten.

In de loop van ons gesprek komt Marleen, de moeder van Julia binnen. Ze begroeten ons voorzichtig omdat ze denkt dat ze stoort. Toevallig is Marleen leerplichtambtenaar voor de gemeente Steenwijkerland. Ik vraag haar aan te schuiven na dat ze even kort met ons gesproken heeft. Ze pakt een stoel en komt erbij zitten. Ik vraag haar naar verschillende situaties in de afgelopen periode, ik ging er namelijk vanuit dat de coronacrisis wel wat te weeg heeft gebracht in haar vakgebied.

“Ja ik kom verschillende dingen tegen in mijn werk. Als leerplicht behandel ik eigenlijk alleen verzuim, kinderen die niet naar school gaan en wel leerplichtig zijn. Door de coronacrisis moest iedereen een lange periode thuisblijven, ongeacht je thuissituatie. Toen hebben we wel veel problemen moeten verhelpen. “Sinds de pandemie is er een duidelijke stijging in het huiselijk geweld, dit komt met name doordat kinderen in moeilijke gezinnen simpelweg nergens anders heen kunnen. De gevolgen van de pandemie zijn dus steeds duidelijker zichtbaar, we mogen onze handen dichtknijpen dat studenten weer naar school kunnen.

https://soundcloud.com/robinridder/interview-julia?si=1ce067e56a194849be181409b326b9f0&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Robin Ridder

Mijn naam is Robin Ridder, ik ben 20 jaar oud en mijn droom is om sportverslaggever te worden. Op de School voor journalistiek in Utrecht ben ik bezig om een goede fundering te leggen voor mijn carrière. Mijn hele leven ben ik al geobsedeerd met voetbal en ik zou graag elke dag met mijn passie bezig willen zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *