Inwoners Utrechtse Heuvelrug tevreden met de StemWijzer 

Inwoners Utrechtse Heuvelrug tevreden met de StemWijzer 

Doorn – Het is weer tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op woensdag 16 maart is het zo ver, dan vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad in de Utrechtse Heuvelrug plaats. Voor deze verkiezingen heeft de gemeente afgelopen week de StemWijzer gelanceerd. De inwoners van de gemeente kunnen hier gebruik van maken om hulp te krijgen bij de keuze. Deze inwoners zijn er tevreden mee en maken er graag gebruik van. 

De afgelopen tijd is er veel gebeurt op bestuurlijk gebied. Daarom is het voor de inwoners nu extra belangrijk om een goede keuze te maken. We hebben de afgelopen tijd te maken gehad met verschillende aspecten die de burgers maar ook de bestuurder bezighouden. Bijvoorbeeld over de aanpak van de corona maatregelen en over de energieprijzen. Echter gaan deze verkiezingen over het gemeentelijk bestuur, deze dingen maken het alsnog extra belangrijk om daarom nu een goede keuze te maken. Een Driebergse inwoner van de gemeente kan dit beamen. Hij vertelt dat hij erg bezig is met het nieuws de afgelopen tijd. Daarom vindt hij het belangrijk om nu de juiste keuze te maken voor een juist bestuur. 

De nieuwe StemWijzer kan hierbij helpen. Dezelfde bewoner, Michiel Leenders (61) vertelt dat hij nog nooit van de StemWijzer in de gemeente had gehoord. ”Een goed idee, die StemWijzer. Het is belangrijk dat iedereen een goede keuze kan maken. En voor de stemmers die dat nog maar net mogen of die zich er niet in verdiepen is dit een mooie oplossing”. Hijzelf geeft aan dat hij er in eerste instantie geen gebruik zou van maken, omdat hij al jaren in deze gemeente woont. Zijn rede is dan ook dat hij ondertussen al wel weet hoe het hier werkt en daarom zijn keuze al klaar heeft liggen. Maar nu hij er toch is gaat hij er zeker even naar kijken.

Niet alle gemeente hebben een StemWijzer. De Utrechtse Heuvelrug is een van de 44 gemeenten die er een hebben. Dit komt ook omdat zo een StemWijzer aardig wat kost om te maken. RTV Utrecht meldt ook dat voor een kieshulp met acht partijen erin rond de 10.000 euro zou kosten. Toch kan het een goede investering zijn. ”Ik vind wel dat het die duizenden euro’s waard is. Er zijn genoeg mensen die het heel lastig vinden om een keuze te maken. Dit zijn dus dingen waarin de gemeente moet investeren” legt Leenders uit. Het artikel over de lancering van de StemWijzer stond ook in de plaatselijke krantjes. ”Het is het goed om te weten dat deze stemwijzer er is en dat iedereen hier gebruik van kan maken” aldus Leenders. 

De gemeente heeft deze StemWijzer gemaakt in samenwerking met ProDemos. De gemeente leverde de 8 partijen en ProDemos kon hem ontwikkelen. Ze doen dit door stellingen te maken van de politieke standpunten. De gemeente kan dit soort beslissingen na een lange tijd weer gezamenlijk maken tijdens een fysieke vergadering in het gemeentehuis in Doorn. Het heeft lang geduurd voordat dit weer mogelijk was. Dit in verband met de coronacrisis. Maar vanaf nu konden er weer politieke bijeenkomsten gehouden worden in de raadszaal. Een moment dat goed uitkomt zo vlak voor de verkiezingen. Deze vinden plaats op 16 maart in de Utrechtse Heuvelrug. 

Tineke Gaasbeek (68) is op deze datum aanwezig in een van de stemlokalen. Normaal is zij penningmeester voor een lokale vereniging maar nu kon ze aan de slag in het stemlokaal. Ze vindt het belangrijk om iets de toen voor de gemeente en daarom neemt zij deze taak op zich. Ze spreekt haar verwachtingen uit over de verkiezingen: ”Het zou heel erg druk worden. Onderling hadden wij het gehad over de nieuwe stemwijzer. Wij van ons stemlokaal hopen dat het stemmen snel en gemakkelijk verloopt nu de inwoners van de gemeente thuis al een goed doordachte keuze hebben kunnen maken”. Ook is ze erg te spreken over de nieuwe lokale partij BVH Lokaal. ”In het gemeentenieuws staat een stukje over de vrouwelijke lijsttrekkers. Ik denk dat de lokale partij en de vrouwen het goed gaan doen. Ik denk dat de inwoners klaar zijn voor wat nieuws” aldus Gaasbeek.

 Je kan dus stemmen op 16 maart en je kan hierbij kiezen uit 8 partijen. Wat de stemwijzer je niet verteld is wie deze partijen leiden. Dit jaar zijn er maar liefst 5 partijen met een vrouwelijke lijsttrekker. Vrouwen aan de top is een kwestie die al voor een langere tijd onder druk staat. Daarom is het juist nu belangrijk is dat je bij deze verkiezingen kan kiezen voor een vrouw. Iris Panhuis (19) uit Doorn is ook erg te spreken over de vrouwen aan de top: ”Ik zit zelf bij de politieacademie dus ik ben zeker voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen”. Panhuis mag dit jaar voor het eerst gebruik maken van haar stemrecht voor de gemeentelijke verkiezingen. ”Ik vind de stemwijzer een super goed idee, ik heb namelijk geen idee voor wie ik zou moeten kiezen, maar ik wil wel graag stemmen”.  

Over de auteur

Lisa Pouw

Mijn naam is Lisa Pouw, ik ben 21 jaar en woonachtig in Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben studente op de School voor Journalistiek te Utrecht. Mijn interesses liggen bij fotografie, sport en kunst & cultuur. Mijn interesses en ervaringen gebruik ik om leuke artikelen te creëren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *