Utrechtse Heuvelrug organiseert hulp voor Oekraïne

Utrechtse Heuvelrug organiseert hulp voor Oekraïne

Driebergen – Door de situatie in Oekraïne heeft het land noodhulp nodig. Er zijn verschillende organisaties in de Utrechtse Heuvelrug die hun steentje willen bijdragen. Vrijdag 11 maart vertrekken enkele Driebergenaren naar de grens van Oekraïne met twee vrachtwagens vol hulpgoederen. En zij zijn niet de enige die hulp aanbieden. De Utrechtse Heuvelrug is druk bezig om een steentje bij te dragen.  

Dennis en Sandra van Veluw zijn aangesloten bij een netwerk die hen om hulp heeft gevraagd. Doormiddel van vele donaties en verschillende sponsoren zijn er vrachtwagens en trailers geregeld die hulpgoederen naar de grenzen van Oekraïne gaan brengen. Hulpgoederen zoals houdbaar eten, persoonlijke verzorging en dekens. Van Veluw organiseert in Driebergen het verzamelpunt voor deze goederen en roept de bewoners op via social media voor het inzamelen van alle spullen. Donderdag ochtend vertrekt het stel naar de verzamellocatie waar de vrachtwagens klaar staan. Hier wordt alles verzameld en verdeeld om zo vervolgens op vrijdag 11 maart met drie chauffeurs en twee vrachtwagens te vertrekken naar de Polen tot aan de grens van Oekraïne.  

Lilly Schut, inwoner van de Utrechtse Heuvelrug, uit Darthuizen vindt deze hulp erg belangrijk: ”Normaal is het moeilijk om zelf iets te doen bij grote problemen in de wereld zoals dat nu gebeurt, maar door dit soort acties is het toch voor mij en iedereen mogelijk om wat te doen”. Zelf wil zij met potjes eten uit de voorraad kast en dergelijke ook meehelpen met de inzameling. Een van de chauffeurs van de rit van vrijdag 11 maart, geeft in zijn hulpvraag op zijn Facebookpagina ook aan dat de vraag naar houdbaar voedsel erg groot is nu.  

De rijksoverheid meldt ook dat Oekraïne hulp nodig heeft. Er zijn grote instellingen en organisatie die deze hulp bieden en ook de overheid zelf biedt de nodige hulp. Maar toch kan je als inwoner van Nederland ook zelf nog je steentje bijdragen. De hulp die Driebergen wil bieden aan Oekraïne wordt ook aangemoedigd door de overheid. Dit gaat hier via grote organisaties zoals VluchtelingenWerk Nederland. Hier krijg je net als dat ze in Driebergen toen de optie om spullen te doneren aan Oekraïense vluchtelingen. Je kan zelfs op eigen alternatief een logeerplek aanbieden. Wel geven ze aan dat je de hulp enkel op afstand moet bieden. Het is op dit moment gevaarlijk om naar Oekraïne te reizen. Vandaar dat de mannen uit Driebergen reizen naar polen tot aan de grens van Oekraïne.  

Een financiële steun kan het land ook goed gebruiken. Voor dit soort situaties is Giro555 in het leven geroepen. Giro555 is een Stichting van elf Nederlandse samenwerkende hulporganisaties. Bij een uitzonderlijke ramp zoals de aanval op Oekraïne is er noodhulp nodig en daar komt Giro555 voor in actie. Op 7 maart heeft Giro555 een landelijke actiedag gehouden om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Op deze dag is er ruim 106 miljoen euro opgehaald. Op regionaal niveau heeft dit ook gewerkt. Meerdere bedrijven hebben actie ondernomen om de Stichting te steunen. Ook Italiaans restaurant Nonna’s uit Doorn sluit zich hierbij aan.  

Nonna’s is een restaurant in Doorn. Je kan hier van alles eten of eten afhalen, maar deze week staat het in het teken van de pizza’s. Sophie van Barneveld, eigenaresse van het restaurant heeft een actie bedacht om Giro555 te steunen. ”Wij willen voor aankomende week, voor elke verkochte pizza €1,00 doneren”. Dit geldt voor de pizza’s die in het restaurant worden gegeten maar ook voor de afhaal. Op deze manier hoopt het bedrijf veel geld op te halen en zo Oekraïne te kunnen steunen. Daarnaast plaatsen ze nog een potje in het restaurant voor eventuele extra donaties. Op deze manier willen ze hun gasten om hulp vragen om een mooi bedrag te kunnen doneren voor de situatie in Oekraïne.   

Over de auteur

Lisa Pouw

Mijn naam is Lisa Pouw, ik ben 21 jaar en woonachtig in Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben studente op de School voor Journalistiek te Utrecht. Mijn interesses liggen bij fotografie, sport en kunst & cultuur. Mijn interesses en ervaringen gebruik ik om leuke artikelen te creëren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.