Iedereen in actie voor Oekraïne

Iedereen in actie voor Oekraïne

Basisschool Meander

Utrechtse Heuvelrug- De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is nu al een paar weken gaande. Veel Oekraïners vluchtten hun land uit en hebben goederen en onderdak nodig. Door heel Nederland zijn er al acties georganiseerd zoals Giro 555. Maar veel mensen hebben ook uit eigen initiatief acties opgezet, zo wilt iedereen een bijdrage leveren.

Tassen met kleding, luiers, schoonmaakdoekjes en slaapzakken. Alles wordt ingezameld voor Oekraïne. Er zijn door heel Nederland al honderden acties uitgezet. Zo heeft bijvoorbeeld ook Dylan een actie opgezet. Hij is de afgelopen drie dagen langs de deuren gegaan om lege flessen op te halen. “Ik zag een filmpje van de NOS  en wilde graag iets op mijn eigen manier doen” vertelt Dylan. “ik wilde graag wat doen omdat ik ook zou willen dat andere mensen het zouden doen als ik in die situatie zat.” De situatie in Oekraïne raakt Dylan en zijn moeder diep, moeder Angela vertelt “het is verschrikkelijk en onmenselijk hoe iemand zo met mensenlevens om kan gaan.” Dylan heeft met zijn actie al 200 euro opgehaald. “Hij heeft het helemaal alleen gedaan”, vertelt Angela trots. “Hij is er een volle honderd procent voor gegaan!”

Ook basisschool Meander in Leersum heeft een actie opgezet. De school organiseert een activiteitenmarkt op hun schoolplein op 18 maart. Met diverse activiteiten gaan ze geld ophalen voor Oekraïne. Zo worden er cupcakes gebakken, loterijen gehouden en portretten gemaakt. De kinderen hebben al flyers gemaakt en rondgebracht. De kinderen vertelde opgewonden over hun acties, “Ik ga een loterij doen maar ik ga ook voetballen, dan kunnen mensen geld zetten op mijn doelpunt” vertelt Timo. De rest van de groep is ook uitbundig “het is belangrijk om geld te geven, het is voor een goed doel.” Ook de leraren zijn er enthousiast over. Lilian Aspers, mede oprichter van de actie en leraar ondersteuner, vertelt “de markt is goed voor de kinderen, zo kunnen ze hun eigen talenten inzetten om geld op te halen voor Oekraïne.” De kinderen zelf hebben veel besef over de huidige situatie in Oekraïne zo vertelt Demi “het is heel zielig allemaal, de mannen blijven daar achter om te vechten terwijl de rest vlucht.” Op school volgen de kinderen de situatie via het Jeugdjournaal. “In groep acht speelt het veel meer dan in groep zes, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen achtergrond dus bij iedereen komt het anders binnen” Vertelt Lilian. “Ik hoop natuurlijk zo veel mogelijk geld op te halen voor Oekraïne maar ook dat de kinderen besef krijgen over burgerschap.”

Besef door social media

In 2014 hebben de Russen al delen van Oekraïne ingenomen. Nu, acht jaar later, is Rusland Oekraïne weer binnengevallen. Deze keer heeft Oekraïne ervoor gekozen om terug te vechten. Onder de leiding van hun president Volodymyr Zelensky vechten de Oekraïners al twee weken voor hun land. Overal op het internet gaan filmpjes over de situatie viraal. Vooral op TikTok is het populair. Veel Oekraïense content creators maken filmpjes over de schuilplekken waar ze zitten. Alle Russische gebruikers zijn al verwijderd van TikTok. Door TikTok krijgt de hele wereld de situatie van de Oekraïners mee.

Economie

Veel landen hebben als reactie sancties opgelegd aan Rusland, hiermee hopen ze de Russische economie te verzwakken. Zo proberen ze Russische leiders te overtuigen om de oorlog te stoppen. Door de sancties is de economie in Rusland in recessie geraakt. Veel Europese landen exporteerde olie, aardgas en graan uit Rusland, dat is nu gestopt. Hierdoor schieten de gas- en aardgasprijzen omhoog. Vijftien procent van het totale aardgas dat verbruikt wordt in Nederland is geïmporteerd uit Rusland. Zo zijn de energieprijzen in alleen februari al met 86 procent gestegen.

Over de auteur

Amber van Wijk

Amber is 18 jaar en is geboren en getogen in Wijk bij Duurstede. Ze heeft de havo afgerond en studeert nu journalistiek in Utrecht. Haar interesses liggen vooral bij misdaadjournalistiek en media zoals Shownieuws of RTL Boulevard. Maar vind het ook interessant om zich in nieuwe onderwerpen te verdiepen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.