Staat het mooiste kasteel van Nederland in de Utrechtse Heuvelrug?

Staat het mooiste kasteel van Nederland in de Utrechtse Heuvelrug?

Kasteel Amerongen. Foto door Björn van Straalen

Het zou zomaar kunnen zijn dat het mooiste kasteel van Nederland zich in de Utrechtse Heuvelrug bevindt. De ANWB heeft een lijst met 50 kastelen gemaakt waar men op kon stemmen. Het kasteel met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot het mooiste kasteel van Nederland.

Nederland telt vele kastelen, ongeveer 700 verspreid over het hele land. De meeste zijn overgebleven uit de middeleeuwen, waar de kastelen belangrijke mensen beschermde tegen vijandelijke legers. Tegenwoordig zijn de meeste kastelen een cultureel erfgoed en kunnen bezoekers de bouwwerken bewonderen. De ANWB heeft een aantal criteria opgesteld waar kastelen die meedoen met de verkiezing aan moeten voldoen. Zo moet een

kasteel bijvoorbeeld uitgeroepen zijn tot rijksmonument en regelmatig open zijn voor bezoekers. Er zijn 50 kastelen die aan alle voorwaarden voldoen. Het aantal verkiesbare kastelen verschilt tussen de provincies, zo hebben Drenthe, Zeeland en Friesland allen maar één kasteel waarop gestemd kan worden. Gelderland heeft achttien kastelen die meedoen en is daarmee de provincie met de meeste participerende kastelen.

Ook Utrecht heeft een aantal kastelen waarop gestemd kan worden, waarvan er twee in de Utrechtse Heuvelrug te vinden zijn. Huis Doorn en kasteel Amerongen zijn beide verkiesbaar. Mensen uit de Utrechtse Heuvelrug zijn blij dat de kastelen meedoen in de verkiezing. “Het zijn prachtige kastelen, terecht dat ze meedoen” vertelt een enthousiaste wandelaar “Ik vind het heerlijk om lekker een wandelingetje om het kasteel te maken”. De kastelen worden vaak als trouwlocaties geboekt. Huis Doorn dient ook als Plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog en is een museum met verschillende tentoonstellingen. De Duitse keizer Wilhelm II verhuisde in 1920 naar Huis Doorn om gevangenschap te ontsnappen. Hij verbleef daar tot zijn dood in 1941. Ook verbleef de keizer vooraf in kasteel Amerongen voor anderhalf jaar voordat hij verhuisde naar Huis Doorn.

Op onze Facebook hebben wij een poll uitgezet waarin we mensen vroegen om te stemmen op het kasteel dat ze het mooist vinden. Kasteel Amerongen heeft de meerderheid van de stemmen ontvangen. Van de vijftig stemmen waren er 49 voor kasteel Amerongen en één voor Huis Doorn. Met deze informatie kun je de conclusie trekken dat kasteel Amerongen meer kans maakt om tot mooiste kasteel van Nederland verkozen te worden dan Huis Doorn. “Kasteel Amerongen is wel echt een kasteel, Huis Doorn vind ik meer een groot landhuis.” Reageerde iemand op Facebook.

Update!

De ANWB heeft de vijf kastelen met de meeste stemmen bekendgemaakt. De kastelen met de meeste stemmen zijn geworden: Kasteel De Haar in Haarzuilens, Kasteel Westhove in Oostkapelle, Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenbergh, Kasteel Doorwerth in Doorwerth en Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek. De ANWB heeft nog niet verteld hoeveel stemmen elk kasteel heeft ontvangen, er is alleen bekend dat de bovenstaande kastelen de top vijf zijn. ANWB heeft gemeld dat ongeveer 25.000 mensen hun stem uit hebben gebracht op hun favoriete kasteel. Op 6 juni, De dag van het Kasteel, zal de ANWB bekendmaken welk kasteel het mooiste kasteel van Nederland is. 

Over de auteur

Björn van Straalen

Ik ben Björn, 18 jaar en woon in Cothen. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses zijn geschiedenis, geografie en de Engelse taal. Ik kijk er naar uit om het wereldbeeld van anderen te verbreden door middel van mijn documentaires en artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.