Graanprijzen schieten omhoog

Graanprijzen schieten omhoog

Graan wordt steeds duurder. Foto: Elias Ludikhuijze

DOORN – De oorlog in Oekraïne laat graanprijzen fors stijgen. Deze stijging vertaalt zich door naar het brood voor de consument. Bakker Kees van der Woerd in Doorn moet noodgedwongen de prijzen van het brood verhogen. De stijging zal ongeveer tien procent zijn, dat neerkomt op zo’n 15 tot 20 cent per brood.

Dat de stijging nog redelijk beperkt blijft komt door dat van der Woerd de prijzen heeft vastgelegd tot september. Wat daarna gaat gebeuren is de vraag. Niet alleen de mislukte oogsten spelen een rol in de stijging, ook de brandstofprijzen spelen een grote rol. Het transport vanuit Rusland en Oekraïne wordt door de oorlog en door de hoge brandstofprijzen bemoeilijkt.

Hoewel het grootste gedeelte van het graan in Nederland wordt geïmporteerd uit Duitsland en Frankrijk kan de oorlog in Oekraïne alsnog veel gevolgen hebben. Dat merkt ook Jordy Hartendorp, werkzaam bij granen en zaden groothandel NutriBoost: ‘’Er is in Oekraïne op dit moment een totale verwoesting aan de gang, ook op de akkers en de graanfabrieken.’’ Als leverancier van onder andere graan merkt Hartendorp dat het als leverancier moet overschakelen naar alternatieven. Een groot gedeelte van de internationale import komt vanuit Zuid-Amerika en Egypte. Hierdoor kan er snel overgeschakeld worden. Hartendorp benadrukt dat er in de voedingsmarkt altijd wel iets aan de hand is: ‘’Hier schrikken we niet van.’’ De coronapandemie, mislukte oogsten, hoge vervoerskosten en nu de oorlog in Oekraïne. Het is een markt van natuurlijke producten wat nooit zekerheid biedt. Daardoor is er ook een bepaalde flexibiliteit om dingen op te kunnen vangen. ‘’Mensen gaan opzoek naar alternatieven’’ aldus Hartendorp. Hoe de toekomst eruit ziet is ook voor Hartendorp onzeker. Dat er in de toekomst bepaalde tekorten ontstaan is dan ook niet uit te sluiten.

Niet alleen de prijzen van graan stijgen

Naast de stijgende graanprijzen zijn er veel meer dingen die duurder worden door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Zo stijgen de prijzen van gas, benzine en staal fors. De benzine was nog nooit zó duur. Ondertussen is de daling ingezet doordat de olieprijs daalt. Ook de beslissing van het kabinet om de accijns per 1 april te verlagen zal de brandstof prijzen laten zakken.

Over de auteur

Elias Ludikhuijze

Na mijn vwo examen ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, mensen en hun verhalen. Mijn passie ligt bij video en montage. Video is voor mij dé manier om verhalen te vertellen. Als visuele denker kan ik alle kanten op in de montage, waarmee vaak de essentie van verhalen gecreëerd wordt. Ik denk out of the box en probeer nieuwe concepten en ideeën tot uitwerking te brengen. Ik ben allround-journalist, wat inhoudt dat ik geen problemen heb met produceren, tekst, interviewen en onderzoeken. Ik streef naar diepgaande en objectieve berichtgeving. Ik hecht erg veel waarde om context te bieden aan het nieuws, zodat het begrijpelijk en overzichtelijk voor iedereen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *