Tijdens het stemmen mee dansen op live muziek

Tijdens het stemmen mee dansen op live muziek

Foto door: Ijdema

Driebergen- Deze week waren de gemeenteraadsverkiezingen  op 14,15 en 16 maart waar gestemd kon worden op de politieke partijen van de gemeente. De opkomst van stemmers zijn door de jaren heen enorm gedaald waardoor stemlokketen op alternatieve manieren mensen proberen te laten stemmen.

Lage opkomst in cijfers

Er is door de jaren heen een enorme daling in stemmers. Zo was het percentage van dit jaar stemmers voor de gemeenteraadsverkiezingen 50,9% volgens allecijfers.nl. Een historisch lage opkomst. In de jaar 1986 was er voor de laatste keer hoog gescoord met 73,2% van de mensen die gingen stemmen. Sinds 1986 jaar zijn de cijfers drastisch gedaald. In de Utrechtse Heuvelrug zijn er wel gemiddeld meer stemmers dan gemiddeld nationaal, namelijk 63% van de bewoners hebben gestemd.

Door deze historisch lage opkomst gaan natuurlijk alle bellen rinkelen bij de gemeenteraad. Zo baart het ook zorgen bij Minister Bruins Slot die sinds 10 januari 2022 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte IV. Zo wil ze een onderzoek starten voor deze kleine opkomst. En Minister Bruins Slot is niet de enige politicus die ongerust is over de lage opkomst. Zo tweet Jesse Klaver: ‘’Ondanks de lage opkomst- die mij overigens wel zorgen baart- hebben we in totaal meer stemmen behaald dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.’’

Oorzaken lage opkomst

Er is nog geen concrete oorzaak gevonden waarom in 2022 zo weinig mensen gingen stemmen. Veel mensen hebben het vertrouwen verloren in de politiek door alle recente schandalen vanuit de tweede kamer. Alleen in dit jaar zijn verschillende politici negatief in het nieuws beland door hun recente affaires. Zo heeft Thierry Baudet zijn nevenfuncties niet geregisseerd, Nilüfer Gündogan kreeg meldingen over haar grensoverschrijdend gedrag en Gijs van Dijk verstuurde berichten over ongewenst gedrag in de privésfeer. Al deze negatieve affaires helpen niet mee voor het vertrouwen van de burgers in de politiek.

Alternatieve oplossingen

Verschillende stemlokketen proberen toch zo veel mogelijk stemmers te lokken door creatieve manieren te bedenken. Zo ook de cultuurhoek in Driebergen die nu voor de tweede keer een plek is geworden waar de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug kunnen stemmen. Marijke Hoenderdos is atelierhuurder en bestuurslid van de Cultuurhoek. Ze vertelt: ‘’We hebben het vorig jaar ook gedaan, vanwege corona kwam onze locatie goed van pas. Goed geventileerd en een handige routing: van voren erin, van achteren eruit. Dit is via een oud-bestuurslid tot stand gekomen.’’ De Cultuurhoek is een ontmoetingsplaats voor kunst en cultuur, verschillende kunstenaars huren hier een atelier en geven workshops. Op 16 maart kon je stemmen in de Cultuurhoek naast stemmen waren er ook verschillende lokale artiesten die  live muziek speelde . Zo is het leuk om te gaan stemmen met een leuke sfeer. ‘’We wilden kiezers uit Driebergen laten kennismaken met ons culturele aanbod. Het maandelijkse Open Podium is daar een voorbeeld van. Je hebt meteen een leuke sfeer als er mensen muziek maken’’ volgens Hoenderdos.

Bezoekers

Veel mensen waren ontzettend enthousiast over de infinitief van de Cultuurhoek. ”Veel mensen bleven lang zitten en namen er iets te drinken bij. Groot succes” : volgens Hoenderdos. Zo is ook Meneer Lohman erg enthousiast over het stemmen. ”Ik ben expres gaan stemmen in de Cultuurhoek, stemmen is niet bepaald heel leuk, zo krijg je gelijk een leuke ervaring mee.”

Over de auteur

Anne-Lieke Garssen

Hi ik ben Anne-Lieke Garssen, ik ben 19 jaar en woon in Doorn. Dit is mijn eerste jaar journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen vooral bij kunst, muziek, cultuur en maatschappij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.