Veenendaal toch de knoop doorgehakt voor een regenboogzebrapad

Veenendaal toch de knoop doorgehakt voor een regenboogzebrapad

Foto gemaakt door Wouter ten Hove

Veenendaal- Net voor de gemeenteraadsverkiezingen is er toch besloten om een regenboogzebrapad te laten komen in Veenendaal. In juni 2021 lukte het GroenLinks niet om het voorstel aan te nemen, echter is CDA er nu anders over gaan denken en zal het gerealiseerd worden. Door middel van het regenboogzebrapad wil Veenendaal meer acceptatie creëren voor de LHBT-gemeenschap.

 In juni 2021 kwam GroenLinks met de motie voor een regenboogzebrapad in Veenendaal, toentertijd werd er nipt tegengestemd door CDA en in de toenmalige fractie van D66 was een verdeeldheid. Hassan Saidi (D66) werd na het tegenstemmen van het raadsvoorstel door D66 uit de raadsfractie gezet, hij verwees het regenboogzebrapad plaatsen naar symboolpolitiek. Dit gaat tegen de kernwaarden in van D66. Nadat het raadsvoorstel was verworpen ging de Veenendaals jongerenraad in gesprek met CDA. Initiatief nemer Marc Jan van Dam voormalig voorzitter van de jongerenraad heeft onderzoek gedaan naar hoe de LHBT-gemeenschap zich voelt in Veenendaal, hieruit blijkt dat meer dan de helft zich niet vrij voelt om zichzelf te zijn.

 

Stembusakkoord

Zaterdag 5 maart is opnieuw de motie ingediend door Tijs van der Weele van GroenLinks, net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zeven partijen hebben het regenboog stembusakkoord ondertekend, waaronder CDA. Na het gesprek met de jongerenraad is CDA tot nieuwe inzichten gekomen en heeft het niks te maken met de verkiezingen. GroenLinks wil met het regenboogzebrapad een permanent statement maken, Veenendaal laat zo zien dat zij de lhbti+ gemeenschap omarmt en verwelkomt. “We denken dat dit een mooie eerste stap is, hopelijk komt er op termijn meer acceptatie.”, zegt Tijs van der Weele. Andere partijen zoals ChristenUnie vragen zich af of dit nou echt voor verbintenis zorgt voor alle Veenendalers. Marc-Jan van Dam vertelt: “Onder die partijen ligt hier nog een taboe op, het is een onbesproken onderwerp. Juist in die kringen zie je dat jongeren zich alleen voelen staan.”

 

Gevaarlijk

Wat een punt van aandacht is of een regenboogzebrapad wel veilig zal zijn. Een regenboogzebrapad is niet wettelijk vastgesteld waardoor je niet hoeft te stoppen. Voor veel mensen is dit erg verwarrend, door het woord zebrapad denk je dat het dezelfde regels heeft als een normaal zebrapad. Wanneer er een regenboogkleuren zijn om de witte strepen heen, moet je wel voorrang geven aan de voetgangers. Voor veel mensen dus erg verwarrend wat kan leiden tot ongelukken. In Veenendaal gaat het om een echt zebrapad met de regenboogkleuren eromheen. Ze willen een duidelijk en verkeerskundig zebrapad aanleggen, zodat automobilisten niet zullen doorrijden. Waar het zebrapad zal komen te liggen is nog niet zeker, volgens wethouder Engbert Stroobosscher is de tuinstraat een goede plek.

Video interview met Marc-Jan van Dam door Wouter ten Hove 

Over de auteur

Louise Hooijmans

Ik ben Louise Hooijmans (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam maar ik ben opgegroeid in Zutphen. Hiernaast ben ik werkzaam in de horeca in een wijnbar en verkoop ik wijn in een wijnwinkel. Ik houd ervan om contact te hebben met andere mensen, dit kan ik goed toepassen in mijn werk en studie. In de journalistiek interesseer ik mij voor politiek op nationaal en internationaal niveau, hier wil ik later ook mee verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *