Koeien mogen eindelijk de weide weer in

Koeien mogen eindelijk de weide weer in

De koeien mogen na een lange winter eindelijk weer de weide in. Foto: Elias Ludikhuijze

DRIEBERGEN – De koeien mogen weer naar buiten. Na een lange winter in de stal mogen de koeien voor minimaal 120 dagen de weide in. Wie bij deze koeiendans aanwezig wil zijn kan zaterdag twee april langskomen bij melkveebedrijf Kronenburgh.

Voor Jolanda Mandersloot, eigenaar van melkveebedrijf Kronenburgh is het elk jaar weer een groot moment. Wanneer de 150 koeien na een lange winter hebben binnen gestaan mogen ze eindelijk weer de weide in. De vreugde bij de koeien is ieder jaar weer zichtbaar. Mandersloot: ‘’De koeien zijn helemaal door het dollen heen.’’ De rust is meestal na een dag weer teruggekeerd als de koeien de weide weer gewend zijn.

Verplicht buiten

De koeien moeten elk jaar verplicht 120 dagen in de weide rondlopen. Deze eis komt vanuit de melkfabriek. FrieslandCampina stelt deze eis om bij te dragen aan het behoud van de koe in het Nederlandse Landschap: ‘’Hierdoor dragen wij bij aan het behoud van het typische Nederlandse landschap met koeien in de wei.’’ Boeren die uiteindelijk de koeien minimaal 120 dagen buiten laten grazen krijgen een hogere vergoeding voor hun melk. In augustus is dit aantal bereikt en dan wordt afhankelijk van het weer bepaald of de koeien buiten blijven. Mandersloot: ‘’De koeien houden niet van hoge temperaturen en staan in een koele stal vaak een stuk beter.’’

Massageborstels en airconditioning

Mandersloot benadrukt dat het lopen in de weide vroeger belangrijker was dan tegenwoordig: ‘’Nu hebben we een hele ruime stal, ventilatoren, kunnen de koeien vrij bewegen en zijn er zelfs massageborstels.’’ Ook FrieslandCampina bevestigd dat weidegang voor de koe niet altijd beter is: ‘’Weidegang is niet per definitie beter voor de koe. Moderne stallen zijn inderdaad ook erg comfortabel voor de koe. Het is niet een kwestie van beter of slechter. Weidegang wordt ook niet altijd door de koe prettig gevonden. Als het heel warm is zoekt de koe liever de schaduw van de stal op.’’ Toch vindt Mandersloot het ook belangrijk dat de koe naar buiten gaat. Zo hoort het tot het natuurlijk gedrag van de koe om na een winter in de stal weer naar buiten te gaan.

Romige kaas

Omdat vroeger koeien weer voor het eerst vers gras konden eten was de kwaliteit van de melk beter. Tegenwoordig krijgen de koeien in de stal kuilgras waardoor het verschil in kwaliteit eigenlijk er niet meer is. Toch is het verschil niet helemaal verwaarloosbaar. Zo is de kaas van koeien die buiten in de weide lopen vaak een stuk smeuïger en romiger. De melk bevat zachtere melkvetten waardoor de kaas lekkerder smaakt.

Voor wie zaterdag langskomt om naar de koeiendans te kijken kan verse chocolademelk met slagroom krijgen. Mandersloot: ‘’Allemaal geproduceerd op de boerderij.’’ Met de aanwinst van een tweede boerderij automaat is er een heus assortiment van boerderijproducten. Daarnaast kunnen kinderen zich uitleven in de speeltuin. Meer informatie op de site van melktap Kronenburgh.

Update: Door de sneeuwval gaan de koeien morgen niet de weide in. Raadpleeg melktap Kronenburgh voor de nieuwe data.

Over de auteur

Elias Ludikhuijze

Na mijn vwo examen ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, mensen en hun verhalen. Mijn passie ligt bij video en montage. Video is voor mij dé manier om verhalen te vertellen. Als visuele denker kan ik alle kanten op in de montage, waarmee vaak de essentie van verhalen gecreëerd wordt. Ik denk out of the box en probeer nieuwe concepten en ideeën tot uitwerking te brengen. Ik ben allround-journalist, wat inhoudt dat ik geen problemen heb met produceren, tekst, interviewen en onderzoeken. Ik streef naar diepgaande en objectieve berichtgeving. Ik hecht erg veel waarde om context te bieden aan het nieuws, zodat het begrijpelijk en overzichtelijk voor iedereen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.