Lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen

Lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen

Foto door: Ijdema

Veenendaal- Om de vier jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen, dit jaar op 16 maart. Nu de uitslagen bekend zijn, wordt er ook gekeken naar de opkomst. Dit jaar wordt er gesproken van een historische lage opkomst. In vergelijking met de verkiezingen van vier jaar geleden zijn er in Veenendaal een stuk minder mensen naar de stembus gegaan.  

Om een beeld te krijgen van voorgaande jaren ligt de opkomst van de gemeenteraadsverkiezing elk jaar laag. Dit jaar hadden de gemeenteraadsverkiezingen landelijk een opkomst van 50,9%, vier jaar terug was dit nog 55%. Terwijl de Tweede Kamerverkiezingen een opkomst had van 78,8%. In Veenendaal ligt de opkomst met 57% nog boven het gemiddelde, maar er zijn minder mensen naar de stembus gegaan.

Niet stemmen

Elk jaar daalt de opkomst, vooral bij de gemeenteraadsverkiezingen is dit goed zichtbaar. Ipsos marktonderzoeksbureau heeft onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen niet naar de stembus gaan. Hieruit blijkt dat één derde geen vertrouwen heeft in de politiek en het voelt dat hun stem niet telt. Daarnaast zijn de twee meest voorkomende redenen desinteresse en niet weten welke partij ze moeten stemmen. Dat het vertrouwen in de politiek zo laag ligt kan meer geworden zijn door de afgelopen coronajaren. Henk Vernout die actief is in de VVD Veenendaal vertelt: “Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen minder naar de stembus zijn gegaan, het vertrouwen is minder door de afgelopen coronajaren denk ik. Ook voelen mensen zich minder geroepen voor de gemeenteraadsverkiezingen, terwijl die dichter bij de burger ligt dan de landelijke verkiezingen. In Nederland zouden we er veel meer mee bezig moeten en willen zijn.”

Hogere opkomst

De gemeente zal meer moeten laten zien wat die doet voor iedereen wil er een hogere opkomst komen. Dit zal lastig worden, want het is neerdalende spiraal. Volgens i&o research zou stemmen via internet of de smartphone zorgen voor meer stemmers. Ook wanneer politieke discussies begrijpelijker worden en politieke partijen zich duidelijker onderscheiden, zal dat zorgen voor een hogere opkomst. Dit blijkt uit een peiling over de komende gemeenteraadsverkiezingen onder 10.500 kiezers.

Video door Wouter ten Hove met Henk Vernout over de gemeenteraadsverkiezingen

Over de auteur

Louise Hooijmans

Ik ben Louise Hooijmans (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam maar ik ben opgegroeid in Zutphen. Hiernaast ben ik werkzaam in de horeca in een wijnbar en verkoop ik wijn in een wijnwinkel. Ik houd ervan om contact te hebben met andere mensen, dit kan ik goed toepassen in mijn werk en studie. In de journalistiek interesseer ik mij voor politiek op nationaal en internationaal niveau, hier wil ik later ook mee verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.