Krimp van leerlingen op basisscholen

Krimp van leerlingen op basisscholen

Foto door Arthur Krijgsman via Pexels

Veenendaal- Het aantal leerlingen op de basisscholen krimpt al zeven jaar en dat zal de komende jaren doorzetten. In Veenendaal wordt deze daling van leerlingen opgemerkt op een aantal basisscholen. Door de vergrijzing en de toestroom van jonge mensen naar de grote steden zal in veel regio’s het verschillende gevolgen hebben.

De daling van basisschoolkinderen is het meest te zien in de zogeheten krimpregio’s. Hier vallen de regio’s achterhoek, Zuid-Limburg en Zeeland onder. In veel van die gemeenten is er sprake van vergrijzing, jongeren trekken naar de grote steden om te studeren of te werken. Dit blijkt uit het cbs. Hierdoor ontstaan er minder nieuwe gezinnen in deze regio’s en dus minder leerlingen op de basisschool. Na onderzoek van de rijksoverheid is de afgelopen 10 jaar het aantal basisschoolleerlingen gedaald met 170.000 leerlingen. Gemiddeld krimpt het voortgezet onderwijs de komende 10 jaar met 12%, van 1.000.000 naar 870.000 leerlingen. In Veenendaal is dit ook te zien bij een aantal basisscholen, sommige scholen zijn de laatste 10 jaar gehalveerd. Zoals basisschool Dr C Steenblok die in 2012 een leerlingaantal had van 420, dit is teruggelopen naar 260 leerlingen. Dit zou kunnen komen door vergrijzing maar ook doordat de school reformatorisch is. Er is een terugloop in de kerk en minder mensen hangen het geloof aan zoals jaren geleden werd gedaan.

Effecten

Deze daling heeft meerdere gevolgen op het onderwijs, in sommige gevallen pakt het positief uit terwijl in andere gevallen het kan leiden tot het sluiten van de school. In een interview met Elsemieke Slok, directrice van basisschool de Wegwijzer in Overberg, vertelt zij wat de effecten kunnen zijn. “Voordelen zijn een kleinere klas, waardoor er meer aandacht is. Ook ben je als leerling beter in beeld. Maar er zijn ook nadelen zoals een minder groot sociaal netwerk of een combinatieklas. Voor scholen die dit niet gewend zijn kan dit lastig zijn.” Voor de school zelf kan een terugloop van leerlingen lastig zijn, fuseren is dan de beste oplossing. Maar wanneer je minder leerlingen hebt krijg je ook minder subsidie, in het ergste geval moet een basisschool sluiten.

Hieronder een interview met Wouter ten Hove en Elsemieke Slok

Over de auteur

Louise Hooijmans

Ik ben Louise Hooijmans (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam maar ik ben opgegroeid in Zutphen. Hiernaast ben ik werkzaam in de horeca in een wijnbar en verkoop ik wijn in een wijnwinkel. Ik houd ervan om contact te hebben met andere mensen, dit kan ik goed toepassen in mijn werk en studie. In de journalistiek interesseer ik mij voor politiek op nationaal en internationaal niveau, hier wil ik later ook mee verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *