Veenendaal – Je komt ze steeds meer tegen: minibiebs. Kleine kastjes op straat waar je gratis boeken kunt halen en brengen. Waar komt dit initiatief vandaan en hoe is het om een minibieb te hebben? Lisa Schmidt heeft een minibieb en vertelt over de voordelen.
Ontstaan van de minibiebs
Mirjam Goudswaard is de oprichtster van minibieb.nl. Dit is een platvorm waar minibiebs vindbaar zijn en waar je contact kunt opnemen met de eigenaar. Het ontstaan van dit idee gaat terug in 2013. In dat jaar zag Goudswaard een artikel over een man in Amerika die een ruilkast met boeken in zijn tuin had. Met haar voorliefde voor lezen en boeken was de keuze snel gemaakt. Zij wilde ook een minibieb. Goudswaard: ‘’Ik ontwierp een eigen kastje, liet het maken door mijn handige vader en bedacht gelijk dat vast veel meer mensen zoiets leuk zouden vinden.’’ Vanaf dat moment is minibieb.nl ontstaan en zijn er ontzettend veel minibiebs door heel Nederland aangesloten.
Als je de minibieb registreert op minibieb.nl kunnen mensen de bieb vinden, mails sturen en is er de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Het doel van Goudswaard met minibieb is om lezen nog aantrekkelijker te maken: ‘’Op een laagdrempelige manier boeken beschikbaar maken voor andere mensen in de buurt.’’ Naast het lezen heeft de bieb ook een maatschappelijke functie. Zo zorgt een minibieb vaak voor meer contact met buurtgenoten.
Boeken delen
Dat contact met andere buurtgenoten merkt ook Lisa Schmidt. Ze heeft een minibieb in Veenendaal dat ook aangesloten is bij minibieb.nl. Schmidt zag steeds vaker minibiebs op social media voorbij komen. Naast haar liefde voor het lezen wilde ze ook graag de boeken met anderen delen: ‘’Ik heb een hele kast vol met boeken staan dus waarom zou ik het niet met andere mensen delen?’’
In de minibieb staan boeken voor volwassen die buurtgenoten kunnen meenemen. Naast haar minibieb heeft haar buurvrouw een bieb met stripboeken. Zo gebeurt het vaak dat de ouders bij haar minibieb staan en de kinderen tussen de stripboeken zijn te vinden. Ze krijgt veel positieve reacties van mensen uit de buurt. Een bijkomend voordeel is dat Schmidt af en toe zelf ook een leuk boek in de minibieb ziet verschijnen. Schmidt: ‘’Om de zoveel tijd pik ik er zelf ook een leuk boek uit om lekker te lezen.’’
De minibieb heeft zelfs een eigen Instagram account waar de nieuwste aanwinsten gedeeld worden. Wie benieuwd is kan dus een kijkje nemen op @minibiebheleen.
Minder boeken uitgeleend bibliotheken
Naast de toename van minibiebs daalt het aantal uitgeleende boeken in reguliere bibliotheken. Volgens het CBS leende de bibliotheken in 2020 29 procent minder boeken uit dan het jaar daarvoor. Ook het aantal leden neemt steeds verder af in de bibliotheken. Zowel het aantal jeugdleden als het aantal volwassen lidmaatschappen daalde. Het aantal e-books dat wordt geleend stijgt overigens wel.
Bekijk hier de video met Lisa Schmidt.