Media Ukkie Dagen in Veenendaal

Media Ukkie Dagen in Veenendaal

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

Veenendaal- de dagen van 25 maart tot 1 april staan in het thema van de Media Ukkie Dagen. Slechts een kwart van alle ouders maken zorgen over de lang termijn gevolgen van media voor hun kinderen. Deze week heeft als doel om meer bewustheid te brengen over mediaopvoeding voor ouders met kleine kinderen.

 Schermtijd en lange termijneffecten 

Steeds meer kinderen besteden tijd online door. Zelf kinderen van 0 t/m 6 jaar besteden op een dag gemiddeld anderhalf uur aan verschillende media-activiteiten. Media-activiteiten kunnen van filmpjes kijken zijn tot online spelletjes spelen. Dit kan niet volgens de richtlijnen van de World Health Organisation (WHO). Een kind van twee zou eigenlijk zo min mogelijk met media in contact moeten komen en kinderen van drie tot vijf maximaal een uur per dag. Deze toenemende schermtijden kan voor jonge kinderen veel impact hebben, zo blijkt uit veel internationale studies dat een verband is tussen overmatig mediagebruik en problemen met de gezondheid. Zo kan dat overgewicht, bijziendheid, slaapproblemen en invloed hebben op de schoolprestaties. Het is dus belangrijk dat ouders dit meenemen in hun opvoeding om veilig en gezond met media om te leren gaan.

Onbewust

Veel ouders zijn onbewust over de lange termijneffecten van te veel media gebruik voor jonge kinderen. Zo maakt maar een kwart van alle ouders zich zorgen om het mediagebruik van hun kind. En slechts drie op de tien ouders zijn van mening over voldoende kennis te beschikken over mediaopvoeding volgens de Media Ukkie Dagen. Dit is veel te weinig. Zo ook volgens professor Nikken, lector Jeugd & Media aan Hogeschool Windesheim. ‘’ Het zijn logische keuzes die ouders maken. Opvoeden is niet makkelijk, en het leven vaak hectisch. Dus is kinderen bezig laten zijn met een beeldscherm een makkelijke en snelle optie, waar zowel kinderen als ouders hun voordeel mee doen. Maar mediaopvoeding is en blijft wel een belangrijk thema, juist omdat kinderen zoveel tijd doorbrengen met schermpjes’’ aldus Prof Nikken.

Swipe, stap, sprong

Elk jaar organiseert dus het Netwerk Mediawijsheid de Media Ukkie Dagen waarbij aandacht wordt gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ze doen dit met jet thema Swipe, Stap, Sprong. Door het hele land door organiseren ze activiteiten om ouders te begeleiden. Zo helpen al meer dan 150 organisaties en instanties organiseren tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo ook in de bibliotheek in Veenendaal, waar Tijdens het Mamacafé op woensdag 23 maart maak je samen met je kleintje een knutselwerkje in het kader van de Media Ukkie Dagen. Daarnaast kun je op woensdag 28 maart om 20.00 – 21.00 uur online een webinar volgen samen met Denise Bontje van mediasmarties.nl. Waar je gratis al je vragen kan stellen als ouder. Ook gaat ze in op een bewuste inzet van media en begeleiding van kinderen. “Ik heb de ambitie dat elke kinderopvang een visie op media heeft en mediabeleid opneemt in het pedagogisch-didactisch beleidsplan. Daarnaast wil ik professionals inspireren en leren om meer uit media te halen: niet per se meer media inzetten, maar wel eruit halen wat erin zit.” Aldus Bontje

Over de auteur

Anne-Lieke Garssen

Hi ik ben Anne-Lieke Garssen, ik ben 19 jaar en woon in Doorn. Dit is mijn eerste jaar journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen vooral bij kunst, muziek, cultuur en maatschappij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.