De klimaatdoelen van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug: de stand van zaken

De klimaatdoelen van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug: de stand van zaken

Afbeelding: Pexels

Utrechtse Heuvelrug – De gemeente heeft een doel gesteld om in 2050 geen fossiele brandstoffen meer uit te stoten en dus klimaatneutraal te zijn. Voor 2030 hoopt de gemeente de co2 uitstoot met 49 procent te hebben verminderd. Dit doel kunnen ze bereiken door vormen van groene energie te introduceren in de gemeente zoals windmolens en zonnepanelen.

Ook al heeft de gemeente haar doel om klimaatneutraal te zijn in 2050 uitgesteld, toch zijn er toch verschillende initiatieven te vinden in de gemeente die de bijdrage aan groene energie vergroten. De plannen zijn nog niet concreet, en er zit niet veel haast achter. Wel is het duidelijk dat in 2050 de energie in de gemeente voor twee derde uit zonne-energie zal bestaan, en voor één derde uit windenergie.

Er zijn momenteel plannen om twee zonnevelden aan te leggen in Overberg en Amerongen. Waar de windmolens komen is nog niet duidelijk. Langs de A12 is de meest logische plaatsing, maar veel burgers hebben hier bezwaar tegen.

Vanuit de politiek

Volgens Koos De Bruijn (OPEN, raadslid) worden er voordat de besluiten worden genomen te veel opties uitgesloten voor de plaatsing van windmolens en zonnevelden, langs de snelweg blijkt nog steeds de beste optie te zijn voor de plaatsing van windmolens.

De gemeente heeft het doel om voor 2050 klimaatneutraal te zijn met 15 jaar uitgesteld. Volgens De Bruijn is dit niet alleen een vooruitschuiven van een deadline maar ook van de verantwoordelijkheid: “we vinden het als gemeente enorm belangrijk om deze verantwoordelijkheid te nemen.”

Ook moet de gemeente de plaatsing van windmolens niet uitsluiten: “We hebben de niet de luxe om selectief te zijn” , aldus De Bruijn. De groene energie zal voor twee derde uit zonne-energie bestaan en één derde uit windenergie. Deze 33 procent is met de plaatsing van één of twee windmolens al behaald. Om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken zijn er gigantische zonnevelden nodig.

Aanleg zonnepanelen Overberg en Amerongen

In december 2021 nam de gemeenteraad het besluit om twee zonnevelden aan te leggen. Deze zonnevelden zullen bij Amerongen en Overberg worden geplaatst. Dit zijn de eerste twee zonnevelden in de Utrechtse Heuvelrug. Het gaat om een zonneveld van 11 hectare verdeeld over twee locaties aan de Eindseweg in Overberg en een zonneveld van 12,5 hectare aan de Amerongerwetering in Amerongen. Als alles volgens plan gaat zullen de zonnevelden in 2024/2025 worden aangelegd. De vergunning moet nog worden aangevraagd, maar de gemeente hoopt deze voor het eind van dit jaar te hebben.

Bij de ontwikkeling van dit plan heeft de gemeente verschillende opties overwogen. De gemeente claimt te hebben gekozen voor de optie die het minst negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit en betrekt de omwonenden. Koos de Bruijn meldt ook dat er aan de bouw van deze zonnevelden voorwaarden zitten. Een van deze voorwaarde is dat lokale bedrijven betrokken zijn bij de ontwikkelingen van de initiatieven.

Nadelen plaatsing zonnepanelen

De ontwikkeling van dit plan is niet zonder tegenstand gegaan. Bewoners van Overberg protesteerden tegen de plaatsing van de zonnevelden. Volgens hen gaat er goede agrarische grond verloren. “Goede agrarische grond wordt veranderd in een zonneweide, in een land waar zoveel landbouwgrond wordt opgeofferd voor industrie en woningbouw” , zegt een bewoner uit Overberg. Plekken voor woningbouw zijn echter ook hard nodig, harder dan landbouwgrond.

De bewoners hebben wel succes geboekt. De gemeente was eerst namelijk van plan om windmolens te plaatsen op deze plek. Hier waren de bewoners al helemaal tegen. Dit plan is vervolgens ook ontkracht, en heeft nu plaatsgemaakt voor zonnevelden. Ook hier zijn de bewoners niet blij mee. Om ruzie te voorkomen communiceert de gemeente nu met de bewoners en ontwikkelen ze het project samen verder.

Toch windmolens in Overberg?

De windmolens die voor dat laatste derde groene energie moeten zorgen hebben tot nu toe geen plekje gevonden. Aangezien er over de gemeente een nationaal park verspreid ligt zijn de opties voor de plaatsing van deze windmolens erg klein. Huib de Vriend (bestuurder bij Heuvelrug Energie) zegt dat de zonnepanelen te weinig doen: “We hebben meer nodig. Er worden ook voorwaarden gesteld. In het Nationaal Park mogen geen windmolens komen. Ook niet in de omgeving van omwonenden. Dan zijn windmolens niet meer mogelijk. Zonneparken kunnen wel, maar alleen onder strikte voorwaarden.” De enige plek waar de gemeente momenteel naar kijkt als optie om windmolens te plaatsen is bij Overberg langs de A12.

Er is al een petitie getekend tegen dit plan, deze werd door twintig man aangeboden aan de burgermeester. De petitie is met 5000 handtekeningen compleet. “Knap voor een dorp van 1500 inwoners.” zegt Wethouder Rob Jorg. De locatie van de plaatsing van deze windmolens beïnvloed ook de Veenendalers, de wethouder neemt aan dat er ook handtekeningen uit deze regio komen.

Niets uitsluiten

De gemeente moet vooral niets uitsluiten zegt raadslid Koos de Bruijn: “ook in de mobiliteit liggen veel mogelijkheden.” Ook wil de partij OPEN vooral een ‘gezonde mix’ van wind en zonne-energie. Met de regio U16 moeten we 1,8 terra wattuur aan groene energie opwekken. De bijdrage van de Utrechtse Heuvelrug hierin is 0,088 terra wattuur, een kleine bijdrage dus. Partij OPEN denkt vooral aan de toekomst van de jongeren in de gemeente, een toekomst die steeds dichter bij komt.

 

 

Over de auteur

Karlijn Mertens

Ik ben Karlijn Mertens (2003), geboren in Cothen (een klein dorpje onder Utrecht). Als eerstejaars student journalistiek komen er veel verschillende onderwerpen op mijn pad. De onderwerpen die mij het meest interesseren zijn human interest, duurzaamheid en muziek. Ik wil me tijdens deze studie dan ook voornamelijk focussen op deze onderwerpen. Mijn passie ligt bij het schrijven, op deze manier kan het best mijn creativiteit toepassen. Naast mijn studie ben ik erg actief bij mijn hockey vereniging en onderhoud in een duurzame moestuin met mijn moeder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *