”Met deze thuiswerkplek gaat er niks veranderen” 

”Met deze thuiswerkplek gaat er niks veranderen” 

Driebergen – Het kabinet heeft onlangs besloten dat er geen maatregelen meer zijn voor het coronavirus. Dat betekent dat het thuiswerk advies ook niet meer geldt. Emiel van Wassenaar uit Driebergen heeft de afgelopen twee jaar thuisgewerkt en heeft inmiddels een mooi thuiskantoor ingericht. Wat gaat er bij zijn bedrijf gebeuren met de thuiswerkplekken nu het advies niet meer geldt? 

De laatste maatregelen voor het coronavirus zijn afgeschaft. Dat heeft minister Kuipers op 15 maart 2022 bekendgemaakt. Na twee jaar komt het thuiswerkadvies per direct te vervallen. ”Bij ons op kantoor vervalt dit advies nog niet per direct. Thuiswerken blijft een onderdeel.” Vanaf 23 maart geldt er geen mondkapjesplicht meer in het openbaar vervoer. Toen deze maatregel verviel was dit de laatste coronamaatregel die is vervallen. De basisadviezen zoals handen wassen en testen bij klachten blijven nog wel gelden. Maar alle regels zijn opgeschort.  

Het thuiswerkadvies was is ontstaan in verband met de coronapandemie is vervallen. Toch willen werkgevers en werknemers nog niet volledig afschaffen. Het kabinet roept werkgevers op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren. Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. ”Als onze werknemers weer teruggaan naar de gezamenlijke werkvloer moet dit wel veilig kunnen. Er moet veilig gewerkt kunnen worden.” Voor werknemers met klachten blijft het gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test blijft de werknemer thuis en werkt ook thuis als het kan. 

Uit recent ledenonderzoek van AWVN bleek dat het merendeel van de werkgevers nog voorzichtig is met het versoepelen van de coronamaatregelen op de werkvloer. De AWVN is de Nederlandse werkgeversvereniging. Ze zijn nog voorzichtig omdat ze zich nog zorgen maken over de gezondheid van medewerkers, maar ook omdat zij een uitbraak van het coronavirus op de werkvloer willen voorkomen. En daarbij komt het volgende probleem: veel werknemers die ziek worden en zo niet of niet goed het werk kunnen doen. Na het vervallen van het thuiswerkadvies zullen meer werknemers weer terug naar de fysieke werkplekken gaan. ”Het is belangrijk dat werknemers weer samen op locatie werken. Dit is belangrijk voor de samenwerking en band tussen de collega’s. Maar ook voor het doorgeven van de organisatiecultuur en daarnaast moeten er nieuwe medewerkers in gewerkt worden. Via de computer zal dit erg lastig gaan. Daarom is de fysieke werkplek erg belangrijk. Aan de andere kant zijn er tijdens de pandemie goede ervaringen opgedaan met thuiswerken. Hybride werken zal de norm worden bij ons.”  

Emiel van Wassenaar werkt als zo een 2 jaar vanuit zijn thuiswerkplek. ”Mijn werkplek is sinds het begin van het corona virus speciaal ingericht hiervoor. Toen het advies daar plotseling was werkte ik nog beneden aan een bureau. Maar het bleek al snel dat dit nog een hele lange tijd ging duren. Ons bedrijf is toen gaan investeren in een goede thuiswerkplek. Mijn bureau is naar boven verplaatst en ik heb met verschillende middelen gezorgd voor een comfortabele werkplek. Deze werkplek zal ook niet plots verdwijnen nu de maatregelen eraf zijn. Wij zijn dus van plan om het hybride werken erin te houden. Ik zal hier nog de nodige dagen per week blijven werken.”

Ook bij hem op kantoor zal hier rekening mee gehouden worden. ”Voor het begin van corona stond er al een herinrichting op de planning. Dit gaat nog steeds gebeuren alleen dan wel gericht op de nieuwe manier van werken. Niet alleen ik, maar alle collega’s hebben het idee om een of meerdere dagen per week thuis te werken. Met deze wensen houdt ons bedrijf rekening. Vanwege het thuiswerken zal het kantoor minder werkplekken nodig hebben. Maar het thuiswerken houdt ook in dat het online vergaderen nog zal blijven gebeuren. Daarvoor zijn er ook ruimtes nodig die het online vergaderen mogelijk maken op de werkvloer. Rustige ruimtes waar je je in kan terugtrekken als het nodig is.”

Over de auteur

Lisa Pouw

Mijn naam is Lisa Pouw, ik ben 21 jaar en woonachtig in Driebergen-Rijsenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben studente op de School voor Journalistiek te Utrecht. Mijn interesses liggen bij fotografie, sport en kunst & cultuur. Mijn interesses en ervaringen gebruik ik om leuke artikelen te creëren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.