Evelien regelde opvang voor vluchtelingen ”De relatie met mijn gezin verloor ik uit het oog door alle omstandigheden’’

Evelien regelde opvang voor vluchtelingen ”De relatie met mijn gezin verloor ik uit het oog door alle omstandigheden’’

Vluchtelingen Oekraïne (familie Evelien). Foto: Wouter ten Hove

Lunteren – Vluchtelingen uit Oekraïne zijn opgevangen in Ede. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Het regelen van onderdak, aanvraag van BSN-nummers tot aan boodschappen.

Evelien van Ravenhorst (36) en haar familie zijn dit aangegaan. ’Ik ben op mijn vijftiende samen met mijn ouders geëmigreerd naar Oekraïne, maar op mijn zeventiende ben ik teruggekomen naar Nederland. Mijn vader bleef achter en later is mijn broertje opnieuw teruggegaan naar Oekraïne’. Evelien doet haar bijzondere verhaal en vertelt ook de effecten die het opvangen van familie en vluchtelingen heeft op haar eigen gezin. ‘’Ik weet nog dat ik het berichtje kreeg van mijn vader waarin stond: ‘De oorlog is vannacht echt begonnen.’ Mijn wereld werd echt even op pauze gezet.”


In de nacht van 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. ‘’De oorlog was uitgebroken, maar mijn broertje was net onderweg vanuit Nederland, terug naar Oekraïne. Hij én mijn vader rijden nu nog steeds met hulpgoederen richting Oekraïne. De stress die het op dat moment gaf, was zwaar. Ik heb die nacht niet meer geslapen en zette de televisie aan om het nieuws te volgen. Mijn vader heb ik die dag vier keer gesproken, terwijl dat normaal één keer in de maand was.”

De wereld draait door, veel berichten zijn uitgewisseld. Evelien ervaarde veel stress in deze onzekere tijden. De tijd waarin het nog onduidelijk was, veel gespeculeerd werd en haar familie nog in Oekraïne zat. Toch heeft haar familie er uiteindelijk zelf voor gekozen om naar Nederland te komen. De mannen in de familie voelen zich enorm verantwoordelijk en willen Oekraïne niet zomaar verlaten. ‘’Ik ben blij dat ik op dat moment ook mijn werk had, hierdoor had ik af en toe wel afleiding en was ik niet alleen maar bezig met mijn familie en de oorlog die zich daar afspeelde. Ik hoopte voor hen ook dat zij snel aan het werk konden. Dit heeft alleen wel even geduurd door alle aanvragen die gedaan moesten worden.”

Vrijdag 4 maart kwam het hoge woord eruit: haar familie zou naar Nederland komen. De man van Evelien was aan het werk in een huis dat opgeknapt moest worden om te verhuren. De eigenaar van deze woning gaf aan dat hij het verhuren wilde uitstellen, zodat hier de vluchtelingen en familie van Evelien konden wonen. Op vrijdag deden zij een oproep via Facebook en Instagram, alle hulp die geboden werd, pakte zij aan. Uit verschillende hoeken kwam hulp, Veenendaal, Ederveen, Ede en verschillende kerkgemeenschappen.

Op zaterdag, één dag later was het héle huis ingericht. Van boodschappen, dekens, kleren tot aan bedden voor in huis. ”We hadden ook een rekeningnummer geplaatst bij het gedeelde bericht, waar een paar duizend euro op is gedoneerd. Met dit gedoneerde geld halen we verschillende boodschappen en betalen we eventuele rekeningen voor het huis, zoals rioolheffing.” Op dinsdag 8 maart kwamen de vluchtelingen aan in Nederland.

‘’Het is bizar hoeveel steun wij hebben gekregen om dit voor elkaar te krijgen voor veertien mensen, waaronder ook kinderen. Zelfs aan speelgoed voor de kinderen hadden wij genoeg. Nu ik dit zo vertel kan ik niet omschrijven hoe overweldigend dit is geweest.”

Evelien en haar familie zijn druk met het regelen van aanvragen van BSN-nummers, zodat sommigen ook kunnen gaan werken. Door de band die Evelien met haar vader heeft, kan het soms extra spanning opleveren. ‘’Mijn vader is een koppige man en door het verleden komen er ook herinneringen naar boven, waardoor mijn hoofd ook erg vol zit. Ik voel me verantwoordelijk en ik wil ervoor zorgen dat zij het goed hebben. Dat zij ook kunnen werken bijvoorbeeld en afleiding hebben.”

”Nu ze een tijdje in Nederland zijn, merk ik dat ik makkelijker ben geworden en neem ik soms bewust afstand. Ik neem meer tijd voor mijn man en kinderen.  Wij ondernemen dan iets leuks bijvoorbeeld. Mijn gezin heeft een tijd op een lager pitje gestaan. We waren zo druk met z’n allen om alles te regelen. Nu merk ik dat we sterker zijn. We moesten namelijk één team vormen om dit voor elkaar te krijgen en iets te betekenen voor onze familie en anderen die zijn meegekomen.”

Evelien heeft zelf drie kinderen en voelt zich extra verantwoordelijk voor de kinderen die zijn meegekomen. Door het vele thuis zitten worden zij soms wat vervelend en irriteren zij elkaar. ” Dat zorgt nog wel eens voor extra spanning in huis. Voor de kinderen is ritme en regelmaat ook zo van belang. Nu de kinderen naar school gaan, merk je een rust in huis en hebben zij ook weer wat om handen.’ ‘

Over de auteur

Wouter ten Hove

Hey, wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Wouter ten Hove (26 jaar oud) op dit moment nog woonachtig in Veenendaal. Eerste jaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij het laatste nieuws en politiek, maar de modebranche springt eruit. Dit heb ik ontwikkeld doordat ik 'Mediastyling Mode' heb gestudeerd aan de Akademie Vogue in Amsterdam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.