Theater Lampegiet mist Jonge Doelgroep

Theater Lampegiet mist Jonge Doelgroep

Foto: OpdeHeuvelrug

Veenendaal – In thema van het onderzoek naar het culturele aanbod voor jongeren op de Utrechtse Heuvelrug, praten we met Janine. Ze is hoofd-marketing bij theater Lampegiet en vertelt over hun pogingen om de jongeren doelgroep te bereiken.

Desondanks het feit dat het theater Lampegiet in de gemeente Veenendaal ligt is de Utrechtse Heuvelrug van grote waarde voor het theater zegt Janine. “Wij willen heel graag de omgeving raken en verrijken met al onze voorstellingen. Niet alleen in Veenendaal maar ook in de regio eromheen. We zien onszelf echt als een regionaal theater en proberen iedereen uit de omgeving naar Veenendaal toe te trekken. Dit is ook erg belangrijk voor Veenendaal als winkelstad, er moet altijd wat te doen zijn.” Het theater slaat zowel aan de kant van de Utrechtse Heuvelrug als Ede haar vleugels uit, maar heeft moeite met de status van Veenendaal naar de omgeving toe: “we zijn niet te vergelijken met de grote steden dichtbij zoals Utrecht en Arnhem, terwijl Veenendaal toch echt veel te bieden heeft.” Zegt Janine.

Volgens Janine zijn jongeren een enorm moeilijke doelgroep voor om te bereiken. Als Hoofd-marketing van het theater besteed Janine veel aandacht aan het aantrekken van deze specifieke doelgroep, maar blijft hier doorgaans moeite mee hebben. “Het is zo moeilijk om ze te bereiken, meestal gaan ze pas weer over het theater nadenken als ze zelf kinderen hebben. We zien allerlei leeftijden langskomen, we hebben basisschoolgroepen maar ook oudere mensen die langskomen. De enige groep die we missen zijn echt de jongvolwassenen. Ze zijn op die leeftijd veel meer bezig met andere dingen en drinken liever met vrienden een biertje op het terras dan dat ze met zijn allen naar het theater komen.”

Volgens Janine is een grote factor het gebouw wat jongeren tegenhoudt om het theater te bezoeken: “We hebben al heel wat stagiaires gehad die zich specifiek op dit onderwerp hebben gefocust. Volgens hen is het gebouw ook een grote factor bij het aantrekken van jongeren. Het spreekt ze niet aan, als je hier langs fiets zie je niet gelijk dat het een theater is.” Vaak weten jongeren ook niet wat zich binnen het theater afspeelt. Volgens Janine worden voorstellingen vaak geassocieerd met musicals voor kinderen, terwijl er zich veel meer afspeelt dan dat. “We houden er zelfs erg veel rekening mee in onze programmering. We zorgen dat er altijd wat leuks is voor die doelgroep. Het blijkt alleen dat deze doelgroep gewoon niet op de hoogte is van deze voorstellingen.”

Dit probleem rondom jongeren speelt al generaties lang, al bijna 30 jaar zijn de jongeren niet geïnteresseerd in het theater zegt Janine. “Wanneer ze ouder worden komt het wel weer terug, maar rondom die bepaalde leeftijd blijft het enorm onpopulair. Vanaf een jaar of 28 komen ze wel weer terug naar het theater.” Volgens Janine is de doelgroep dan hun ‘wilde uitgaansleven’ voorbij en hebben ze een bredere culturele interesse en dus meer behoefte aan een bezoekje aan het theater.

Het theater probeert de jeugd vooral te bereiken via sociale media, maar dit blijft lastig volgens Janine. Ook heeft het theater een speciaal jongerenpanel die helpen bij het uitzoeken van voorstellingen en het woord kunnen verspreiden aan hun leeftijdsgenoten. Deze jongeren kunnen gratis naar de voorstelling maar moeten hier wel iets voor terug doen, namelijk de voorstelling promoten op hun eigen sociale media account.

Aan het feit dat het gebouw de jeugd niet aanspreekt wordt nu hard aan gewerkt zegt Janine. “We zijn druk bezig met het creëren van een nieuw theater. Hier willen we ook bioscoop in. Hier liggen enorm veel kansen die we nu gewoon niet kunnen benutten. Met het nieuwe pand hopen we de jongeren meer aan te trekken.”

Over de auteur

Karlijn Mertens

Ik ben Karlijn Mertens (2003), geboren in Cothen (een klein dorpje onder Utrecht). Als eerstejaars student journalistiek komen er veel verschillende onderwerpen op mijn pad. De onderwerpen die mij het meest interesseren zijn human interest, duurzaamheid en muziek. Ik wil me tijdens deze studie dan ook voornamelijk focussen op deze onderwerpen. Mijn passie ligt bij het schrijven, op deze manier kan het best mijn creativiteit toepassen. Naast mijn studie ben ik erg actief bij mijn hockey vereniging en onderhoud in een duurzame moestuin met mijn moeder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *