Zeistenaren speuren naar zwerfafval tijdens World CleanUp Day

Zeistenaren speuren naar zwerfafval tijdens World CleanUp Day

Foto: Bermbrigade Zeist

Zeist – Met handenvol grijpers en vuilniszakken gaan vrijwilligers zaterdag Zeist in om zwerfafval op te ruimen. Bermbrigade Zeist organiseert voor de vierde keer World CleanUp Day. Het is een jaarlijks wereldwijde burgeractie waar Zeist sinds 2018 aan mee doet. Op zaterdag 18 september gaan deelnemers vanuit vijf uithoeken in Zeist richting het gemeentehuis.

De startpunten zijn in Vogelwijk, Kerckebosch, Lyceumkwartier, Verzetswijk en camping De Krakeling. Vrijwilligers rapen al wandelend zoveel mogelijk zwerfafval op en wie helpt krijgt een beloning. Alle deelnemers verzamelen zich bij het gemeentehuis in Zeist waar foodtrucks staan en waar ze het afval kunnen wegen. ‘Vorig jaar hebben wij 25 kilo opgeraapt, en ik denk dat wij dit jaar zo tussen de 25-40 kilo komen’, zegt Linda Ooms die vrijwilliger is bij de Bermbrigade Zeist.

Linda vindt het goed dat er aandacht naar dit evenement gaat. ‘Bij bepaalde plekken in Zeist is veel zwerfafval. Als je kijkt naar bijvoorbeeld het winkelcentrum De Clomp, bij de bermen van de Amersfoortse weg of rond scholen zie je echt veel troep. Daarom is het belangrijk dat wij hier aandacht naar blijven geven.’

Aan World CleanUp Day doen meerdere landen mee. Een paar miljoen mensen gaan verdeeld op pad door ruim 180 landen om zwerfafval op te ruimen. Tijdens de opruimactie ruim je niet alleen op, maar leg je al het afval vast met behulp van de Litterati-app. Die informatie maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken.

Over de auteur

Kim Bernard

20-jarige Utrechtse studente die al jaren verhalen maakt in de media. Met haar diploma Media en Communicatie aan het Nimeto Utrecht op zak gaat ze nu beginnen met een nieuwe uitdaging: Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Maar daar gaat ze niet onvoorbereid heen, na een half jaar stage te hebben gelopen bij RTV Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht wist ze het zeker: ‘Ik ga de journalistiek in om nog meer verhalen te maken en mijzelf te ontwikkelen als een echte journalist.’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.