Vrijwilligershulp alleen op basis van vriendschap

Vrijwilligershulp alleen op basis van vriendschap

Julia Snijder, medeoprichter 'Buddy to Buddy' Foto: Elias Ludikhuijze

Een actieve samenleving met een kleinere kloof tussen Nederlanders en vluchtelingen. Dat is één van de pijlers die wordt beschreven in de toekomstvisie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Om dit te bereiken moet er worden gezocht naar nieuwe ideeën en initiatieven. ‘Buddy to Buddy’ is daar één van.

In de pas gepubliceerde toekomstvisie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt gestreefd naar een actieve samenleving met een kleinere kloof tussen Nederlanders en vluchtelingen. Volgens het CBS is 15,8 procent van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug allochtoon. Dit aantal ligt nog onder de gemiddelde 24,2 procent. In de toekomstvisie worden ook onderwerpen als verduurzaming, veiligheid en cultuurhistorie behandeld. Op vraag van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is Buddy to Buddy nu ook in de Utrechtse Heuvelrug actief.

Het initiatief Buddy to Buddy is in 2015 in Zutphen ontstaan. Vervolgens heeft het zich door meer steden verspreid. Het doel van de vrijwilligersorganisatie is vluchtelingen koppelen aan Nederlanders op basis van vriendschap. Dit is ook precies waarin Buddy to Buddy zich onderscheid van andere vrijwilligersorganisaties. Er is namelijk alleen sprake van een vriendschap die in vier maanden wordt opgebouwd maar heeft verder geen functie. Het gaat volgens Julia Snijder, medeoprichter Buddy to Buddy erom dat er een gelijkwaardige verhouding ontstaat zonder functie. Snijder: ‘’In andere culturen hebben mensen die jou helpen een hoge status, daar ga je niet zomaar mee kletsen op de bank. Dat is bij Buddy to Buddy juist wel de bedoeling.’’ Vaak is het de eerste ontmoeting die iemand uit het buitenland heeft met een statushouder.

Over de auteur

Elias Ludikhuijze

Na mijn vwo examen ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, mensen en hun verhalen. Mijn passie ligt bij video en montage. Video is voor mij dé manier om verhalen te vertellen. Als visuele denker kan ik alle kanten op in de montage, waarmee vaak de essentie van verhalen gecreëerd wordt. Ik denk out of the box en probeer nieuwe concepten en ideeën tot uitwerking te brengen. Ik ben allround-journalist, wat inhoudt dat ik geen problemen heb met produceren, tekst, interviewen en onderzoeken. Ik streef naar diepgaande en objectieve berichtgeving. Ik hecht erg veel waarde om context te bieden aan het nieuws, zodat het begrijpelijk en overzichtelijk voor iedereen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.