”Je kind doe je ook niet zomaar weg”

”Je kind doe je ook niet zomaar weg”

Dorus Huiskes bij zijn Chevrolet Caprice uit 1980 Foto: Elias Ludikhuijze

Doorn – Oldtimers, ze raken steeds meer in trek. Zo is het aantal oldtimers sinds 2014 met een kwart toegenomen, ondanks de verschuiving van de leeftijdsgrens voor een oldtimervrijstelling. Dorus Huiskes is in het bezit van een oldtimer en verteld waar zijn passie vandaan komt.

Een grote tegenvaller voor oldtimerbezitters was de leeftijdsgrens van de oldtimervrijstelling die in 2014 van 25 jaar naar 40 jaar werd opgeschoven. Dit merkte ook Dorus Huiskes die van niets ineens 210 euro per maand aan wegenbelasting moest betalen. Dit was ook de reden voor veel oldtimerbezitters om hun liefde van de hand te doen. Toch is het aantal oldtimers in Nederland gegroeid. De verklaring hiervoor is het steeds grotere wordende aantal auto’s die de 40 jaar bereiken in combinatie met het steeds meer importeren van oldtimers. In 2018 reden er volgens het CBS ruim 140 duizend klassiekers rond.

Dorus Huiskes rijdt in een Chevrolet Caprice uit 1980 die in 2007 vanuit België geïmporteerd is naar Nederland. Het dagelijks rijden in een auto van 41 jaar is volgens Huiskes goed te doen. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen wegenbelasting meer betaald te worden en met de LPG installatie is het verbruik betaalbaar. Veel grootschalige problemen heeft Huiskes ook nog niet gehad met zijn Chevrolet. Roestvorming is bij iedere auto met een lang leven achter zich een probleem. Een grote restauratie zit er dan ook wel aan te komen bij de Chevrolet. Maar dat heeft hij er voor over. ‘’Je kind doe je ook niet zomaar weg.’’

Als hij de auto in één woord moet omschrijven is het ’vertrouwd’. Huiskes: ‘’Ieder piepje en kraakje, de geur, het geluid. Alles is zo ontzettend vertrouwd.’’

Ik rijd mee in de Chevrolet Caprice uit 1980.

Over de auteur

Elias Ludikhuijze

Na mijn vwo examen ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, mensen en hun verhalen. Mijn passie ligt bij video en montage. Video is voor mij dé manier om verhalen te vertellen. Als visuele denker kan ik alle kanten op in de montage, waarmee vaak de essentie van verhalen gecreëerd wordt. Ik denk out of the box en probeer nieuwe concepten en ideeën tot uitwerking te brengen. Ik ben allround-journalist, wat inhoudt dat ik geen problemen heb met produceren, tekst, interviewen en onderzoeken. Ik streef naar diepgaande en objectieve berichtgeving. Ik hecht erg veel waarde om context te bieden aan het nieuws, zodat het begrijpelijk en overzichtelijk voor iedereen is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.