Woninginbraken nog altijd een probleem, zó houd jij inbrekers buiten de deur

Woninginbraken nog altijd een probleem, zó houd jij inbrekers buiten de deur

UTRECHTSE HEUVELRUG – Soms hoor je er iets over, een enkeling maakt het mee. Woninginbraken vinden nog steeds plaats in de provincie Utrecht. Veel mensen gaan te laconiek om met hun huis. Hoe geef je inbrekers geen kans?  

In de Utrechtse Heuvelrug is er afgelopen jaar een lichte daling in het aantal woninginbraken te zien. Van januari tot september dit jaar zijn er 71 inbraken gemeld, het jaar hiervoor was dit nog 83. Ondanks deze daling is de Heuvelrug nog steeds roodgekleurd op de landelijke kaart. Ook de meeste omliggende gemeentes hebben meer inbraakmeldingen gehad dan het gemiddelde in Nederland.  

Kenny Van Leur is werkzaam bij een beveiligingsbedrijf en gespecialiseerd op het gebied van inbraken voorkomen. Hij geeft aan dat de technieken steeds geavanceerder worden, waardoor huizen en bedrijven steeds beter beveiligd worden. Wel zegt Van Leur dat mensen vaak te weinig nadenken wat betreft de veiligheid van hun huis. Hij komt met een aantal goede adviezen om het inbrekers niet te makkelijk te maken. ‘Ga niet op sociale media delen wanneer je weg bent’. Criminelen zitten veel op het internet, dus posten als je ergens naartoe gaat is absoluut niet slim.  

Een andere slimmigheid is om je binnenverlichting op bepaalde tijdstippen aan te zetten. ‘Je kan relatief goedkoop een schakelaar kopen die om bijvoorbeeld acht uur s’ ochtends en acht uur s’ avonds de verlichting aanzet.’ Inbrekers zullen niet zo snel toeslaan als ze menselijke activiteiten waarnemen, aldus de specialist. Ten slotte begint Van Leur over alarmsystemen. ‘Je kan ervoor kiezen om camera’s op te hangen die verbonden zijn met alarmsystemen. Laat dit wel doen door gecertificeerde mensen, anders loop je het risico’s dat criminelen alsnog je camerasysteem kunnen hacken. 

Over de auteur

Jon van Dam

Hallo, mijn naam is Jon van Dam, ik kom uit het mooie Rhenen en ben 21 jaar oud. Ik studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses liggen bij voetbal en misdaad, ik hoop dan ook later in een van deze takken werkzaam te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.