Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug behaalt doel met gemak

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug behaalt doel met gemak

Foto: jouwheuvelrugtuin.nl

Driebergen – De organisatie Heuvelrugtuinen heeft afgelopen week een voorbeeldtuin geopend in de wijk Hoenderdaal in Driebergen. Dit hebben ze gedaan om een voorbeeld te schetsen voor mensen die van plan zijn zelf een Heuvelrugtuin te maken. De wethouder van de gemeente Gerrit Boonzaaijer kwam op bezoek om te tuin te bewonderen.

Het initiatief is begonnen omdat het nationaal park behoefte had aan meer betrekking van de bewoners. Ze zochten naar een oplossing waarbij het niet mega druk zou worden in het park, “en toen dachten we misschien kunnen we een manier bedenken waardoor mensen niet alleen betrokken worden bij het park maar er ook echt actief aan bij kunnen dragen” vertelt Elies Arps van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Zo zijn ze op het idee gekomen om een stukje nationaal park naar de achtertuin van de bewoners te brengen.

Het doel voor het eind van dit jaar is om 150 Heuvelrugtuinen op de kaart te hebben staan. Momenteel zijn er officieel 136 tuinen maar staan er nog ongeveer 120 tuinen te wachten om ook officieel goedgekeurd te worden. “je kan er wel van uit gaan dat ons doel is bereikt” zegt Arps. Volgens haar is het initiatief zo populair vanwege de goede publiciteit die het project heeft gekregen. Ook de voorbeeldtuinen hebben erg geholpen en veel bewoners geïnspireerd. Er zijn nog een aantal tuinen die wachten om goedgekeurd te worden. De kaart breidt zich dus alleen nog maar uit, en de Heuvelrug raakt alleen nog maar groener.

Je kan je tuin pas een Heuvelrugtuin noemen wanneer het aan de volgende eisen voldoet; er moet minstens 60 procent groen in de tuin zijn, inheemse plantsoorten uit de Utrechtse heuvelrug bevatten,  gifvrij tuinieren en een variatie van natte en droge delen. Op deze manier worden er zo veel mogelijk verschillende insecten en dieren aangetrokken tot de tuin. Een hele checklist dus.

De nieuwe voorbeeldtuin in Driebergen is compleet met een egelhotel, natuurlijke grindpaadjes, een paddenpoel, stapelmuurtjes en inheemse planten. De tuin is aangelegd om mensen te inspireren, en dat doet het zeker. Volgens Arps trekt de tuin dagelijks erg veel bezoekers.

Interview met Elies Arps van IVN over haar achtergrond bij het Nationaal Park:

Over de auteur

Karlijn Mertens

Ik ben Karlijn Mertens (2003), geboren in Cothen (een klein dorpje onder Utrecht). Als eerstejaars student journalistiek komen er veel verschillende onderwerpen op mijn pad. De onderwerpen die mij het meest interesseren zijn human interest, duurzaamheid en muziek. Ik wil me tijdens deze studie dan ook voornamelijk focussen op deze onderwerpen. Mijn passie ligt bij het schrijven, op deze manier kan het best mijn creativiteit toepassen. Naast mijn studie ben ik erg actief bij mijn hockey vereniging en onderhoud in een duurzame moestuin met mijn moeder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.