Ophokplicht: Verstandig of overdreven?

Ophokplicht: Verstandig of overdreven?

De ophokplicht is iets wat sinds 2005 bekend is in ons land. De ophokplicht houdt in dat pluimveehouders hun vee binnenhouden gedurende onbepaalde tijd vanwege de vogelgriep. Afgelopen dinsdag ging vanaf 12.00 uur opnieuw een landelijke ophokplicht in.

Terwijl er in ons land telkens meer wordt versoepeld omtrent het coronavirus duikt er onder de vogels een nieuwe besmettelijke variant van de vogelgriep op. In een pluimveebedrijf in Zeewolde zijn 36.000 dieren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook de Utrechtse Heuvelrug wordt hierbij getroffen aangezien zij met de Gelderse Vallei de helft van de biologische pluimveehouders hebben.

Vanaf 22 augustus 2005 heeft Nederland te maken met de ophokplicht, in 2016 werd Nederland maandenlang opgescheept met deze maatregel. Dit eindigde pas in april 2017, dit was de langste ophokplicht ooit in Nederland. Het leverde veel economische schade op voor pluimveebedrijven omdat er gedurende die periode geen vrije uitloopeieren verkocht konden worden.

In gesprek met Dick de Koning (voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging) geeft hij aan dat het een begrijpelijk besluit is maar hij hoopt dat dit snel veranderd. “Het is een logisch besluit om de hele sector op slot te gooien. Maar gezien het feit dat er regionaal een uitbraak is hoop ik dat de ophokplicht ook per regio gaat gelden.” Meneer de Koning is zelf kalverhouder en biologisch pluimveehouder en heeft al vaker te maken gehad met de maatregel. “Het verleden wijst uit dat dit wel lang zou kunnen duren, daar ben ik wel bang voor. Wij stellen dierenwelzijn op een heel hoog level, we willen de dieren graag buiten hebben, maar dat mag nu dus niet.”

https://soundcloud.com/robinridder/audio-dick-de-koning/s-MgqKLEh1ltJ?si=694e91693ec840139d0c00da96e2f9f4

Over de auteur

Robin Ridder

Mijn naam is Robin Ridder, ik ben 20 jaar oud en mijn droom is om sportverslaggever te worden. Op de School voor journalistiek in Utrecht ben ik bezig om een goede fundering te leggen voor mijn carrière. Mijn hele leven ben ik al geobsedeerd met voetbal en ik zou graag elke dag met mijn passie bezig willen zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *