Maarn blij met komst nieuwe pinautomaat

Maarn blij met komst nieuwe pinautomaat

Een Geldmaat - Foto: Björn van Straalen

Ouderen in Maarn zijn blij met de komst van een nieuwe pinautomaat in hun dorp. Twee jaar geleden haalde ABN Amro de enige pinautomaat in het dorp weg vanwege de steeds vaker voorkomende plofkraken in Nederland. Toen de automaat verdween, was de dichtstbijzijnde pinautomaat in Doorn. Veel ouderen vonden dat te ver.

Twee jaar lang miste Maarn zijn pinautomaat. In 2019 liepen veel pinautomaten het risico om slachtoffer van een plofkraak te worden. Veel banken, waaronder ABN Amro, namen toen het besluit om veel van hun automaten leeg te halen of te sluiten. Veel kleine dorpen, zoals Maarn, kampten nu met het probleem dat er in de buurt geen automaat te vinden was. Vooral ouderen hadden er het meeste last van. Uit onderzoek van Unie KBO bleek dat bij 41% van de senioren de dichtstbijzijnde pinautomaat uit dienst was genomen. Dat kwam omdat er een besluit was genomen om te zorgen dat iedere burger toegang heeft tot een pinautomaat in een straal van 5 kilometer. Maar veel ouderen zijn niet mobiel genoeg of missen vervoer om deze afstand af te leggen.

Toen in Maarn de pinautomaat buiten dienst werd gesteld sprong de vereniging Heuvelrug Senioren in actie. Zij waren het niet eens met het besluit van de geldbank en stapte naar de gemeente toe om tot een oplossing te komen. De gemeente heeft zich de laatste jaren dan ook ingespannen om een geschikte plek te vinden voor een pinautomaat die aan alle eisen voldeed. Na twee jaar is het gelukt, er komt een Geldmaat. Naast de Maarnaren is ook burgemeester Frits Naafs tevreden, zo tweet hij: ”De aanhouder wint.”

Geldmaat is een samenwerking tussen de banken ING, ABN Amro en Rabobank met als doel geldautomaten hetzelfde te maken. Zo is de Geldmaat nieuwer, veiliger en toegankelijker voor gebruikers en zijn ze beter beschermd tegen criminaliteit.

Hieronder staat een interview met Agnes, zij werkt bij een financiële dienstverlener. Zij weet meer te vertellen over Geldmaat en waarom er veel pinautomaten zijn gesloten.

Over de auteur

Björn van Straalen

Ik ben Björn, 18 jaar en woon in Cothen. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses zijn geschiedenis, geografie en de Engelse taal. Ik kijk er naar uit om het wereldbeeld van anderen te verbreden door middel van mijn documentaires en artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.