Scholen strijden voor mentale gezondheid van thuiszittende leerlingen

Scholen strijden voor mentale gezondheid van thuiszittende leerlingen

Foto door Katerina Holmes via Pexels

Utrechtse Heuvelrug – Terwijl corona de druk op scholen opvoert, strijdt Villa Revius in Doorn voor de mentale gezondheid van leerlingen in de regio. Dit is volgens docenten hard nodig nu veel leerlingen en docenten, thuisblijven wegens coronaklachten. Zo merkt ook het Ichthus College in Veenendaal, die deze week al opriep tot “Rigoureuze maatregelen”.

Met een toenemend aantal coronagevallen op middelbare scholen, blijven steeds meer leerlingen genodigd thuis. Zo merkte ook docenten Chantal van der Kraats en Jasper Boonzaaijer. “Elke dag is het maar de vraag wie er wel en niet komt opdagen” zegt Boonzaaijer. “En als er nog niet genoeg leerlingen thuisblijven, dan is er wel een collega waar je voor moet invallen”. Van der Kraats voegt hieraan toe: “Ik sta ondertussen vaak voor klassen met kinderen die ik niet ken, waarvan er de volgende dag misschien weer andere kinderen zijn”.

De coronacrisis maakt een grote impact op de educatiesector van Nederland. Uit onderzoek van Trouw blijkt, dat er een miljoen scholieren in Nederland zijn. Waarvan er tussen de 50.000 tot 100.000 per dag thuisblijven, in verband met corona gerelateerde klachten of quarantaines. De exacte cijfers weet Duo, Dienst Uitvoering Onderwijs, niet precies. Zij houden alleen de hoeveelheid onrechtmatige thuiszitters bij. en niet de leerlingen die terecht afwezig blijven.

In gesprek met verschillende leerlingen, die wij wegens het onderwerp anoniem houden, was veel negativiteit te horen. “Ik ben ondertussen al heel veel thuisgebleven” zegt een jongen van 18. Na de vraag waarom hij dat veel deed antwoordde hij: “online lessen waren al enorm chaotisch maar op school is het op het moment niet veel beter”. zijn zus voegt hier aan toe; “Maar om nou weer alleen thuis les te krijgen, daar zit ik ook niet op te wachten”.

Villa Revius biedt een oplossing

Vroeger niet meer dan een conciërgegebouw, maar ondertussen verandert in een aangeprezen project. Het Villa Revius opgezet door het Revius Lyceum in Doorn. Dit is een locatie waar thuiszittende kinderen hulp kunnen krijgen. De Villa is een samenwerking tussen verschillende scholen uit de gemeente zoals het NXT en het Revius zelf. De gemeente heeft een actieve rol in de Villa. Zo helpt wethouder Chantal Broekhuis het project.

Broekhuizen zegt de hulp van leerlingen belangrijk te vinden. “Er wordt gewoon steeds meer van leerlingen gevraagd” zegt ze. In Villa Revius leerlingen met problemen opgevangen.  Dit doet de villa door extra lessen aan te bieden of  door buitenschoolse activiteiten uitvoeren. In de hoop hun mentale gezondheid op pijl te houden.

NXT directrice Jenny Oldenhuis vindt dat dit zeer belangrijk is. En zeker in de coronatijd waarin veel leerlingen het extra moeilijk hebben. Zo is de school extra alert om binnen hun eigen programma, de reflex, het Villa Revius zo goed mogelijk te helpen. Al is het wel in kleinere groepen. Oldenhuis zegt, “Deze leerlingen kunnen we echt niet thuishouden”. Nu de kans aanwezig is dat er een nieuwe sluiting van de scholen aan komt zegt ze hierover de samenwerking open te houden voor de mensen die deze nodig hebben. “Deze leerlingen zijn tijdens de vorige lockdown bij ons gewoon op school geweest”.

Hieronder volgt een audiofragment van Anne-Lieke Garssen over de opvang van leerlingen. Zij gaat in gesprek met NXT directrice Jenny Oldenhuis.

https://soundcloud.com/user-658914917/interview-anne-lieke-garssen-thuisblijvers?si=e8ff5ad323d649e890bc1eee1dc1190c

Ichthus College Veenendaal maakt zich klaar voor “rigoureuze maatregelen”

Wat de coronacrisis met scholen kan doen merkt ook het Ichthus College in Veenendaal. Zo meldt de rector dat van de ongeveer 2000 leerlingen, er ongeveer 330 thuis zitten op het moment. Waarvan er alleen al 230 corona gerelateerd zijn. Dit houdt in dat zij positief getest zijn of verplicht in quarantaine moeten blijven. Het hele schooljaar heeft de school ongeveer 320 positief geteste leerlingen gehad. Waarvan 200 alleen al in de maand November. Ook merkt het college dat de hoeveelheid docenten die afwezig blijven sterk toeneemt. Een van de maatregelen waar over wordt gediscussieerd, is het thuishouden van clusters leerlingen.

Eerder deze week riep het Outbreak Management Team, OMT, op om meer maatregelen te treffen om de coronacrisis onder controle te krijgen. Al dalen de nieuwe positieve testgevallen nog niet. Het OMT adviseert om scholen wel open te houden. Maar of dit ook het geval zal zijn tijdens de volgende persconferentie van Premier Rutte en Minister de Jonge, moet nog worden afgewacht.

Update Vrijdag 26 November 2021:

Het demissionair kabinet heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. De scholen blijven open. Vanaf aankomende week wordt de mondkapjesplicht aangescherpt. Deze gaat vanaf nu gelden voor kinderen vanaf groep 6. Deze maatregelen zullen sowieso gelden voor drie weken. en worden herbekeken op 14 december.

Over de auteur

Rick van de Bovenkamp

Ik ben Rick van de Bovenkamp (1997). Als kind was ik altijd al opzoek naar alle informatie over de wereld die er te vinden is. Deze nieuwsgierigheid leidde mij naar het willen verspreiden van deze informatie met steeds meer mensen. Sinds 2021 begonnen als beginnend journalist op de school voor journalistiek probeer ik mijn nieuwsgierigheid te verspreiden met anderen om me heen. Ik heb vooral interesse om mensen attent te maken over een verschillend pallet aan onderwerpen. Van de Nederlandse politiek tot de grote internationale problemen. Ik ben er om jou te informeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.