Orange The World, Veenendaal kleurt oranje

Orange The World, Veenendaal kleurt oranje

Bernard van Kreelpoort Veenendaal. Foto: Wouter ten Hove

Veenendaal – Orange The World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Veenendaal doet hier ook aan mee. Zo kleuren de Bernard van Kreelpoort, het Perron en de Cultuurfabriek oranje als het buiten donker is. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor dit thema.

De oranje gekleurde van Kreelpoort in het donker. Verschillende mensen lopen over straat. De winkels zijn gesloten, maar dat weerhoudt mensen er niet van om toch even een rondje te lopen. Een ouder stel loopt voorbij en staat even stil om naar dit tafereel te kijken. Weten zij waar dit voor staat? “Toevallig had ik hier een artikel over gelezen in De Rijnpost” antwoord de man. “Mooi initiatief om op deze manier hier aandacht voor te vragen.” Ook nu is het juist van belang om hier extra aandacht voor te vragen.

Zo ook Demissionair minister-president Rutte. Hij meldt in zijn persconferentie van 26 november 2021: “Gisteren kleurden veel gebouwen in Nederland oranje vanwege de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en ik wil daar vandaag aandacht voor vragen, omdat we weten dat alle coronabeperkingen ook doorwerken achter de voordeur en voor sommige mensen op de meest afschuwelijke manier: voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld”. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) meldt dat: 1,2 miljoen personen van 16 jaar en ouder in maart en april van dit jaar aangaven, in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een vorm van huiselijk geweld. Later in ditzelfde artikel staat: Vrouwen zijn iets vaker slachtoffer dan mannen: 9 procent tegen 7 procent. Bij alle vormen van huiselijk geweld is de pleger vaker man dan vrouw.

De Internationale Dag van de Rechten van de Mens vinden jaarlijks de ’16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen’ plaats. Orange The World is een wereldwijde actie in meer dan 100 landen. Deze bestaan onder andere uit het oranje uitlichten van een gebouw, fontein, standbeeld of ander object. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, het Vredepaleis en Times Square oranje uitgelicht.

Op 25 mei 2021 ontvangt de gemeente Veenendaal (Burgermeester, Wethouders en de Leden van de Gemeenteraad) een brief, met daarin de vraag of de gemeente wil meedoen aan de actie: Orange the World. Marije Cornelissen (directeur van de Nederlandse tak van UN Women *), was één van de vrouwen die deze brief heeft geschreven. In deze brief gaven zij de gemeente meerdere opties om mee te doen aan deze actie. Zo zijn er verschillende opties waar een gemeente uit kan kiezen: het uitlichten van een gebouw of standbeeld in de oranje kleur, posters verspreiden door de gemeente, als bestuur, gemeenteraad en of ambtelijke organisatie de Orange Pin dragen, de Orange The World vlag uithangen, lokale initiatieven van maatschappelijke organisaties steunen of via de sociale mediakanalen van de gemeente steun betuigen.

*(UN Women Nederland: UN Women is de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Vanuit field offices voert UN Women projecten uit in meer dan 90 landen en in New York zet UN Women diplomatieke druk op regeringen om discriminerende wetten en beleid te veranderen.

Over de auteur

Wouter ten Hove

Hey, wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Wouter ten Hove (26 jaar oud) op dit moment woonachtig in Veenendaal. Tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses binnen de journalistiek liggen bij het laatste nieuws en politiek, maar de modebranche springt eruit. Dit heb ik mogen ontwikkelen doordat ik 'Mediastyling Mode' heb gestudeerd aan de Akademie Vogue in Amsterdam.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *