Huisjesmelkers in Hilversum

Huisjesmelkers in Hilversum

foto: Anastasiya Mulder

Te weinig huizen en te hoge huren, een landelijk probleem wat al jaren veel mensen in Nederland bezig houdt. Onveilige situaties over brandveiligheid, geluidsoverlast en meer mensen die je amper kent om je heen. In de professor poelsstraat is er overlast gevaar voor de omwonenden en dat allemaal door onderverhuurders die in de woning leven in vier verschillende woonblokken.

Hoe kan het toch dat zoveel woningen onderverdeeld worden in kleinere woningen waar veel mensen in wonen? Door de woningnood die al tijden in Nederland speelt kunnen huisjesmelkers hun gang gaan en panden opkopen onderverdelen en verhuren aan meerdere huurders die vaak veel geld betalen voor een woning in de stad die vaak niet brandveilig is en waar mensen heel dicht op elkaar wonen. Alles voor een plekje in de stad.

In Hilversum is er ook een grote druk op de woningmarkt hier probeert wethouder van wonen in Hilversum Bart Heller verandering in te brengen door de ‘’teller van Heller’’. Alleen al in de coalitie periode van 2018 tot en met het 2022 werden er volgens de teller al 714 woningen gebouwd voor een en tweepersoons huishoudens vanaf 2018 tot en met het eerste kwart van 2021. Er worden in deze coalitie periode maar liefst 2355 woningen gebouwd gepland of waarbij het bestemmingsplan hard wordt gemaakt. Dit is een goed vooruitzicht maar dit heft niet alle problemen op die qua woningnood in Hilversum spelen.

Wie door Hilversum loopt ziet veel plekken waar veel fietsen voor de deur staan de gordijnen dicht zijn en waar meerdere huurders in een huis wonen. Zo ook in de professor poelsstraat. Op nummer 55 zijn maar liefst vier huurders in een hele normale straat waar niks heel geks aan de hand lijkt te zijn en zo ook bij nummer 55 lijkt niks geks. Maar achter de deur wonen vier verschillende huurders en dit zorgt voor onveilige situaties.

Sinds 2013 is er afgesproken in de gemeente dat er geen vergunningen meer voor opsplitsingen komen en de gemeente is ook tegen opsplitsingen en toch is er in heel Hilversum veel overlast van opgesplitste woningen die ervoor zorgen dat het te druk wordt in de wijk.

Mijn collega Anastasiya Mulder spreekt verder over dit probleem met buurtbewoners.

https://soundcloud.com/anastasiya-mulder/illegale-huisjesmelker?si=cf922ef0414341f0aa561564b32921be

Over de auteur

Jesper Gorter

Ik ben Jesper. Ik kom uit Hilversum en ben een beginnende journalist die items maakt over Hilversum. email: Jesper.gorter@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *