Waar klop jij aan?

Waar klop jij aan?

Levende adventskalender

In Hilversum en Nieuw-Loosdrecht openen zevenentwintig locaties tot vierentwintig december hun deuren. Dit initiatief heet de levende adventskalender en het doel daarvan is om in de donkere december maand mensen bijeen te brengen. Verhalen worden verteld, kopjes koffie worden gedronken en hopelijk eenzaamheid vermindert.

 

 Het is tien uur en rustig bij de Bethlehem kerk dit komt mede door het grauwe weer. Voor de ingang staat een welkom bord en zwaait er een vlag met de tekst levende adventskalender erop. Door de hal naar links en door de deur zijn mensen te zien die op anderhalve meter afstand een kopje koffiedrinken. Verhalen worden uitgewisseld en er hangt een gezellige sfeer. Een bezoeker heeft met zijn kleindochter speculaas gebakken en iedereen mag een stukje. De man vertelt trots hoe het speculaas bakken een traditie is geworden en er elk jaar tijd voor vrijgemaakt wordt.

Levende adventskalender

“De levende adventskalender houdt in dat in plaats van papieren deurtjes echte locaties hun deuren openen. Hier kunnen mensen aanschuiven voor een goed gesprek, een drankje en een warme plek”, aldus Pieter Meindertsma, een van de organisatoren van de levende adventskalender. “Het idee is om voor mensen in de donkere decembermaand lichtpuntjes te creëren. We bieden het brede aanbod locaties aan zodat er bij iedereen in de buurt een deur open is”.

 

 Corona maatregelen

Tijdens de persconferentie werd aangekondigd dat er strenge maatregelen gaan gelden. In de gangen van de Bethlehem kerk draagt iedereen een mondkapje. Ook wordt er goed in de gaten gehouden of iedereen zich aan de anderhalve meter afstand houdt. Ondanks de afstand hangt er een enorm gezellige sfeer. De mondkapjes en de afstand drukke de pret niet. Aan tafel wordt gelachen en lief en leed wordt met elkaar gedeeld. “Zeker in coronatijd is het belangrijk om goed voor elkaar te zijn en voor elkaar te zorgen”, vertelt een gastvrouw.

Eenzaamheid

“In eerste instantie zou de levende adventskalender ook doorgaan in de avond, maar de gemeente adviseerde door de ‘avondlockdown’ om dat te schrappen”, vertelt Pieter Meindertsma.” Maar de gemeente en het kabinet adviseerde ook om zeker in deze tijden naar elkaar om te kijken. De eenzaamheid is groot en de behoefte om een plek te hebben waar je terecht kan is ook”.

 

 Reacties

De reacties zijn optimistisch van de bezoekers die er nu zijn. Iedereen heeft een eigen achtergrond, maar een gevoel van samenhang is aanwezig. Op de achtergrond is het geluid van de koffie machine die afgaat te horen. Een bezoeker loopt voorbij om naar een plekje te gaan. De stoelen staan op afstand van elkaar en er wordt verteld dat als het te druk wordt een andere zaal ook opengaat. Het gelach van twee bezoekers die met elkaar praten is te horen. Dit geeft een gezellige sfeer.

De tijden van het schema zijn te vinden op de website van de Bethlehem Kerk. Er is altijd ergens plek om langs te gaan. Hier zijn geen kosten aan verbonden en dit kan zo vaak als iemand wil.

Onze verslaggeefster Jamie Helmonds sprak met een van de organisatoren over wat zij doet voor de organisatie en waar de levende advent kalender voor staat.

[embed]https://soundcloud.com/jamie-630825657/bethlehemkerk-hilversum-adventskalender/s-YgIRe5a0zLg?si=594bb0241ebf453a8755b0d2690b854f[/embed]

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *