Een ochtend voetballen bij SC ‘t Gooi

Een ochtend voetballen bij SC ‘t Gooi

foto: Sofia Robben

Terwijl kinderliedjes van Kinderen voor Kinderen en Frozen uit de luidsprekers komen, vult het voetbalveld van SC ‘t Gooi zich met enthousiaste kinderen die een uurtje fanatiek willen voetballen. De voetbalclub organiseert op 2 en 9 mei open zaterdagen zodat kinderen de kans krijgen om de sfeer van de club te proeven, en met elkaar te spelen.

Voorzitter en voetbalmoeder Jolanda Osendarp (53) vertelt wat de voornaamste rede is om het evenement te organiseren: zodat kinderen lekker kunnen voetballen.”Het is niet vanzelfsprekend dat je lid bent van een club tegenwoordig. Wij wilden ons veld en de training beschikbaar stellen voor kinderen die graag willen bewegen.” Dit is de eerste keer dat SC ’t Gooi het evenement organiseert, waarbij de maatregelen van het RIVM netjes worden nageleefd. Osendarp zegt dat er veel werk in de organisatie en de voorbereidingen is gestopt, om het evenement zo veilig mogelijk te maken. “We hebben een heel mooi draaiboek gemaakt waarin het protocol van sportorganisaties NOC*NSF en de KNVB zijn meegenomen.” In dit draaiboek staan regels zoals het desinfecteren van de handen bij binnenkomst, en het niet delen van materialen op het veld.

De 50 kinderen die zich aan hebben gemeld voor de dag, variëren van vier tot twaalf jaar, en zowel jongens als meisjes zijn van de partij. Het is koud, maar het zonnetje schijnt wanneer de training om half tien van start gaat. De kinderen doen fanatiek mee, en leeftijd speelt geen rol. De vierjarige Elena rent hard achter de bal aan en speelt tegen tegenstanders die een stuk ouder zijn. Ondertussen kijken sommige ouders stiekem door de bosjes naar de sportende kinderen.

“Dat vinden mensen moeilijk,” heeft Osendarp te zeggen over ouders die de trainingen niet mogen toeschouwen. “Iedereen heeft er toch respect voor, niemand doet er moeilijk over of zorgt voor problemen.” Voor de spiekende ouders maakt ze voor deze keer een uitzondering. “Er zijn kindjes die hier nooit komen. Als je hier nog nooit hebt getraind is het best wel spannend.” Hoe lang het gaat duren voordat ouders wel weer naar hun kinderen kunnen komen kijken, weet de voorzitter niet. “We zijn afhankelijk van het RIVM en wat er wordt beslist.”

Wanneer trainer Rosalie “Go!” roept, beginnen de jonge voetballers met rennen. Op sommige plekken op het veld wordt er één tegen één gespeeld, terwijl op andere stukken het een drie tegen drie wedstrijd is. “Goed verdedigen Isa,” roept coach William. “Op het moment dat je ernaast bent, meteen gaan,” geeft hij als tip. Vanuit het veld komen verschillende kreten zoals “kom maar op!”, en “drie nul.” De kinderen hebben overduidelijk erg veel plezier, en de donkere wolken die om tien uur verschijnen, houdt ze niet tegen.

De training voor kinderen van twaalf zal niet veel veranderen. Het clubhuis mag niet open en kinderen moeten een bepaalde route lopen op het complex. Voorzitter Jolanda heeft ondanks de situatie waar Nederland nu in verkeert wel grote plannen voor de toekomst. “We willen ons focussen op kinderen die niet lid kunnen worden door financiële problemen of kinderen die vluchteling zijn.” Osendarp is al in gesprek met de gemeente over de plannen om kinderen die een lidmaatschap niet kunnen betalen, toch een plek te kunnen geven om te voetballen.

Trainer Remi zet de kinderen hard aan het werk, en het gehijg is van de zijlijn te horen. Ook al is het koud, de kinderen hebben nergens last van in hun korte broek en shirt. De meisjes voelen zich helemaal op hun gemak tussen de jongens, en draaien hun hand niet om voor een stevig potje. Trainer Olga vertelt dat de club zich erg focust op gelijkwaardigheid, en dat de kinderen het juist leuk vinden om gemengd te spelen. Dat was zeker terug te zien op de geslaagde dag.

Over de auteur

Sofia Robben

Sofia Robben is redacteur voor B4YOU. Ze is geïnteresseerd in het buitenland, politiek en mode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *