Dodenherdenking gehouden in klein gezelschap

Dodenherdenking gehouden in klein gezelschap

In Hilversum hebben de organisatoren van de Dodenherdenking, ondanks de maatregelen, geprobeerd om in aangepaste vorm tóch te kunnen herdenken. Komende maandag, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, wordt er daarom in klein gezelschap kransen gelegd.

Sonja Mignon organiseert, samen burgemeester Pieter Broertjes, elk jaar de Hilversumse dodenherdenking. Dit jaar kan dat alleen in de gebruikelijke vorm niet doorgaan. “Het blijft natuurlijk 4 mei, een dag van bezinning en herdenken, dus we hebben iets bedacht”. In het gewijzigde programma legt burgemeester Pieter Broertjes om 10:00 uur namens het gemeentebestuur een krans. Ook zal de kinderburgemeester dan een bloemstuk neerleggen. Mignon: “We hebben, zeker omdat veel oudere mensen er belangstelling voor hebben, geregeld dat er ook een videoverbinding is, dat iedereen het thuis ook kan volgen op televisie.”

Omdat er volgens Mignon veel belangstelling is om bloemen neer te leggen, is er de ruimte om dat met inachtneming van de regels bij het Rosarium te doen. “We hebben geregeld dat er de hele dag iemand van de scouting in het Rosarium aanwezig is om de mensen daar ook op de anderhalve meter afstand te wijzen, en mocht het te druk zijn, dan zal hij het hek van het rosarium dicht doen. Dan is het gewoon een maximaal aantal mensen bij het beeld en als die het parkje uit zijn kunnen de volgende er in. We hopen ook dat mensen heel verstandig zijn, maar mochten ze het toch nog vergeten, dan is het wel goed dat er altijd iemand is om de mensen erop te attenderen.”

Om twee voor acht zal er in Hilversum ook een trompettist staan die het signaal taptoe zal blazen, waarop de twee minuten stilte volgen. Ook daar zal de burgemeester weer bij aanwezig zijn. Dat zal worden gefilmd en later door TV Gooi uitgezonden worden. “Daardoor kan iedereen in Hilversum toch een beetje de Hilversumse herdenking meemaken” aldus Mignon.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *