één van onze helden

één van onze helden

Foto: Jessie Hoogendoorn door Florianne Borra

 Jessie Hoogendoorn (21) zit in leerjaar van haar studie op het Gooische zorg academie in Hilversum. Naast haar studie werkt zij in de ouderenzorg, in de organisatie action continu Voorhoeve Utrecht. Zij werkt op de afdeling kleinschalig wonen en verzorgd de hulp die de ouderen nodig hebben. Maar nu met de coronacrisis is er een schreeuw om hulp in de zorg. Hoogendoorn werkt nu extra veel dagen naast haar studie, dit kan een hoge tool eisen voor haar studie en van haarzelf.

Merk je onder de bewoners stress vanwege het coronavirus?

Ja, zeker. Zij zijn eigenlijk toch wel heel bang dat er een uitbraak zal kunnen komen op de Voorhoeve en het verzorgingstehuis is natuurlijk nu gesloten voor bezoekers. Vrienden en familie kunnen daarom niet langskomen en dat is een groot gemis voor de ouderen. Bewoners zijn verdrietig en missen hun naasten, maar gelukkig komen er vaak mensen langs om achter de ramen te zwaaien naar hun familie. Dit zorgt voor een glimlach op de gezichten van de ouderen. Onder de collega’s merk je ook een bepaalde stress, omdat er een aantal collega’s ziek zijn geworden. Zij moeten thuisblijven en de anderen moeten extra uren draaien. Dat is soms best zwaar, maar je doet het voor het goede doel. Wij laten de bewoners niet in de steek. 

Welke maatregelen worden er genomen onder de collega’s?

De belangrijkste regel is als er één ziek is blijft hij/ zij thuis in isolatie en mag voor de veiligheid van de bewoners niet zomaar terug komen. Als een van ons op het werk in verband komt met corona, dan moeten wij allemaal drie weken op de afdeling blijven. Wij mogen dan niet naar huis en buiten werktijden moeten we ons zien te vermaken in het verzorgingstehuis. Tot nu toe is er niemand besmet geraakt met het corona virus onder de ouderen. Wel zijn er zes collega’s ziek, vijf van de zes hebben de symptomen van het coronavirus. Uiteindelijk zullen er testen beschikbaar komen voor het verzorgingstehuis om te kunnen testen op het coronavirus, omdat je niet zeker weet of het corona is of een normaal griepje. Dit gaat ons maar ook de ouderen helpen voor meer duidelijkheid.

Heb je langere werktijden tijdens de coronacrisis?

Ik werkte normaal drie á vier dagen in de week, dat is zo’n 28 uur. Op dit moment sta ik meestal vijf dagen, ik denk dat ik tegenwoordig op ongeveer op 36 uur zit. Op dit moment moet er veel meer personeel worden ingezet dan normaal. Het personeel moet ook zorgen dat de ouderen wat meer aandacht krijgen in deze tijd. Dit doen we door rondjes te lopen met de bewoners in de binnentuin en door spelletjes te spelen. Zo houden wij de ouderen tevreden en gelukkig. Ik hoop dat deze verwarrende en stressvolle tijd snel voorbijgaat en dat alles teruggaat naar normaal. Niet alleen voor de bewoners en alle andere ouderen, maar ook voor mezelf en mijn collega’s.

Hoe combineer je de zorg in het verzorgingstehuis met je studie?

Ik heb daar veel stress over, omdat ik een snel traject ben gestart en ik doe nu twee jaar in één. School gaat uiteraard nu niet door vanwege de corona en gaat alles online. Dit maakt het moeilijk om de lessen te volgen en bij te houden. Ik heb nu met mijn begeleider op school afgesproken dat ik twee maanden extra tijd krijg voor mijn opdrachten en projecten, want vrijwel de hele dag aan school zitten lukt niet.

Wat doe je bij kleinschalig wonen?

Ik help dementerende ouderen en moet elke dag helpen met ADL. Dit houdt in dat de ouderen gewassen moeten worden, aangekleed en klaar gemaakt worden voor de dag of avond. Veder geef ik medicatie en injecties aan de ouderen die dat nodig hebben. Wat ik bijvoorbeeld nog meer moet doen is astma inhalatie medicatie geven aan ouderen. Die laatste is heel belangrijk op dit moment, omdat ze onder een nog groter risico vallen in verband met corona. Ik rapporteer elke dag mijn werkzaamheden, dus wat ik heb gedaan met de bewoners op die dag en andere bijzonderheden. Als er bijzonderheden worden geconstateerd dan komt de arts langs op de afdeling om met elke bewoner te spreken over deze bijzonderheid. Dit kan nu voorkomen als iemand aan het hoesten is, dan heeft die persoon misschien corona. De arts controleert dit gelijk en praat met andere bewoners over de situatie om hen gerust te stellen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *