Weinig drukte met Black Friday; komt er later nog een golf?

Weinig drukte met Black Friday; komt er later nog een golf?

Bron: Gooi en Eembode Foto: Bastiaan Miché

Een sombere, regenachtige dag houdt het rustig op de Groest; er is weinig verschil met Black Friday wat een week geleden plaatsvond. Een dag gepland voor goede koopjes en gemaakte winst is uitgelopen tot een evenement met een relatief kleine opkomst.

Een schijnbaar rustige werkdag
Winkelmedewerkers hebben nét iets meer tijd om  op te ruimen, bij te vullen en schoon te maken. De meeste drukte blijft uit, en het grootste deel van de aanwezige klanten heeft alle tijd van de wereld. Omdat het precies tijdens werktijd is, zijn er voornamelijk mensen met een vrije dag, die zonder haast even komen winkelen. De weinige mensen die wél een haastige uitstraling hebben, zijn binnen een paar minuten alweer verdwenen. Opwarmend met een dampende kop koffie zitten er mensen aan de tafels van onder meer Bagels & Beans, Snackbar Roos en Dunkin’ Donuts. De terrassen zijn leeg, op een aantal dieper wordende regenplassen na.

Muziek en een sterk voelbare sfeer
Dankzij de overvolle fietsenrekken, het rinkelende geld in de handen van een draaiorgelspeler en de wegstervende stemmen van passanten lijkt het niet anders dan anders. Toch zijn er minder mensen, en over het draaiorgel ligt een zeil om te voorkomen dat het nat wordt. De muziek die eruit komt klinkt lichtelijk gedempt. Voor de orgelspeler mag het de pret echter niet drukken; hij staat nog altijd even vrolijk dansend te rammelen met een bakje losgeld. Vriendelijk knikkend en glimlachend naar voorbijgangers, hoopt hij zo veel mogelijk geld naar binnen te halen. In het meest bruisende deel van het centrum gaat alles ondanks de rust gewoon door. De sinterklaasmuziek wordt afgewisseld met The Beatles en af en toe alvast een kersthit. De wind draagt de gedempte klanken desondanks tot ver aan het eind van de straat. Het is een combinatie van Sinterklaas, kerst en de Top2000. Ook als het rustig is, gaat de muziek door. In de Kerkstraat, een zijstraat die grenst aan de Groest, zit een gitarist met een koffer waar mensen geld in gooien. Ook als het rustig is houden straatmuzikanten de sfeer onder controle.

Een nieuwe klantengolf
Iets verder in de winkelstraat zijn er nog meer zijstraatjes met winkels. Sommige etalages puilen uit door een overschot aan Black Friday-inkopen. Onder meer Bershka, Claudia Sträter en Van Haren waren voorbereid op meer klanten dan het aantal dat uiteindelijk langskwam. Volgens een winkelmedewerker van Bershka is het vooral het weer geweest wat mensen weg hield. Dat in combinatie met de avondlockdown, die precies ingaat op het moment dat de meeste mensen gaan shoppen, heeft gezorgd voor een lagere opkomst dan verwacht. De overvloedige inkopen ter voorbereiding op Black Fridaydeals laten de winkels achter met een vol magazijn. Omdat er nog een grotere klantengolf wordt verwacht met de kerstinkopen, zitten ze echter niet bij de pakken neer. Veel producten zijn nu tijdig ingekocht om de feestdagengolf aan te kunnen.

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.